M. Navickienė apie susigrąžintą mergaitę: iš Rusijos buvo galima tikėtis „įvairių dalykų“

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, kalbėdama apie iš Rusijos susigrąžintą mergaitę, teigia, kad nors aplinkybės buvo neapibrėžtos, tiek Lietuvos institucijų darbas, tiek mamos ryžtas vykti į Kaliningradą padėjo pasiekti gerų rezultatų. Šiuo metu, pasak ministrės, mamos ir dukros nesaugo policija, tačiau, jei būtų toks poreikis, joms būtų suteikta apsauga.

Monika Navickienė. <br>D.Labučio/ELTOS nuotr.
Monika Navickienė. <br>D.Labučio/ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 9:01 AM, atnaujinta Sep 6, 2023, 9:02 AM

„Aš manau, daug aplinkybių susidėjo ir į tokią gerą pabaigą virto. Tačiau esminis dalykas buvo turbūt iš karto prasidėjęs darbas tiek mūsų diplomatinės tarnybos, tiek vaiko teisių gynėjų institucijų, ryšio mezgimas su institucijomis Rusijos pusėje“, – LRT radijui trečiadienį ryte teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

„Taip pat ir pačios mamos noras, ryžtas vykti į Kaliningradą savo dukters ir pagalba nevyriausybinių organizacijų. Viskas vyko vienu metu, stipriai koordinuotai“, – pridūrė M. Navickienė.

Pasak jos, aplinkybės buvo neapibrėžtos ir iš Rusijos buvo galima tikėtis „įvairių dalykų“, bet tikslas susigrąžinti pagrobtą mergaitę buvo pasiektas.

„Nors aplinkybės buvo tikrai labai neapibrėžtos ir mes puikai suprantame, kad iš Rusijos pusės galėjome tikėtis įvairių dalykų, tačiau mums pavyko pasiekti savo tikslo“, – kalbėjo ministrė.

M. Navickienė patikino, kad Lietuvos tarnybos lydėjo mamą viso krizinio laikotarpio metu. Anot jos, institucijos yra pasiruošusios padėti mamai ir toliau.

„Tarnybos tikrai lydėjo mamą visą tą krizinį laikotarpį iki vaikelio susigrąžinimo ir taip lydėsime ir toliau. Esame pasiruošę – vaiko teisių apsaugos tarnyba ir kiti specialistai mamai prireikus padės, patalkins ir toliau“, – tvirtino ministrė.

Politikės teigimu, šiuo metu mama ir dukra nėra saugomos policijos, nes tokiai pagalbai indikacijų nebuvo gauta. Vis dėlto, akcentuoja M. Navickienė, jei apsaugos reikėtų, ji būtų suteikta.

„Kol kas nėra tokios būtinybės, bent jau institucijos nemato būtinybės apsaugai. Jeigu toks poreikis atsirastų – be abejo mama ir vaikas būtų saugomi. Tačiau tokių indikacijų iš institucijų kol kas neturiu“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

ELTA primena, kad rugpjūčio 27 dieną teisėsaugos institucijos gavo moters pranešimą apie tai, jog Kretingos rajone, Sausdravų kaime, vyras paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę, 2022 m. gimusią, dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Pradėjus paiešką, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos-Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė į meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris. Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovo Giedriaus Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Lietuva pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo, taip pat kreipėsi į Kaliningrado srities pasienio pareigūnus su prašymu kuo skubiau organizuoti susitikimą dėl kūdikio perdavimo ir grąžinimo motinai.

Dukrą į Rusiją išgabenusiam tėvui, teismo sprendimu, buvo paskirtas suėmimas už akių.

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.