Vyriausybė patvirtino gaires dėl ministerijų atlygio

Trečiadienį Vyriausybės pasitarime buvo patvirtintos gairės dėl bendrųjų ministerijų atlygio. Numatoma, kad pagal didžiausią ministerijoje įmanomą ministro atlyginimą (pagal naująjį reguliavimą, koeficientas – 4,3; bazinis dydis nuo kitų metų – 1 785,4 euro) būtų skaičiuojami kiti ministerijos pareigybių darbo užmokesčio dydžiai.

Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Sep 13, 2023, 1:16 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 1:17 PM

Nustatytas skirtumas tarp lygių – didėjant lygiams (pvz. nuo patarėjo iki vyr. patarėjo) darbo užmokesčio padidėjimas sudarytų apie 20 proc. Taip pat viename lygyje nustatomi darbo užmokesčio intervalai, leidžiantys individualizuoti darbo užmokestį to paties lygio pareigybėms, atsižvelgiant į, ministerijos vertinimu, svarbius požymius.

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad gairės skirtos tam, jog ministerijos pasitvirtintų bendrą darbo užmokesčių politiką ir jas vėliau galėtų skelbti viešai.

„Buvo paruoštas gairių dokumentas. Tikslai labai aiškūs – nors visos institucijos turi savo specifiką ir didesnių ar mažesnių niuansų, bet būtų labai svarbu, kad įsigaliojus naujam valstybės tarnybos įstatymui, kuris suteikia vadovams daug daugiau diskrecijos reguliuoti darbo užmokestį institucijoje esamo biudžeto ribose, nesusidarytų situacija kai pradėsime vieni kitus kanibalizuoti“, – Vyriausybės pasitarimo metu teigė I. Šimonytė.

„Žmonės dirbantys labai panašų darbą gaus atlyginimą, kuris nepaaiškinamas jokiais objektyviais skirtumais. Tam, kad to nebūtų, buvo sutarta, kad būtų bendros gairės, pagal kurias ministerijos pasitvirtins savo darbo užmokesčio politikas ir turės jas paskelbti viešai“, – sakė ji.

Patarėjas, atsižvelgiant į jo patirtį, kompetenciją ar kitus požymius, galėtų uždirbti nuo 2 468 iki 3 702 eurų (apie 1 507–2 240 eurų „į rankas“), vidutiniškai apie 3 085 eurus (1 866 eurai „į rankas“).

Darbo užmokesčio nustatymo pagal lygio rėžį (intervalą) taisykles ministerijos turės parengti pačios ir viešai jas paskelbti.

Darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartį, darbo užmokestis paprastai neturėtų viršyti maksimalios atlygio rėžio ribos, išskyrus darbo užmokestį trūkstamų profesijų bei kompetencijų darbuotojams.

Taip pat įmanoma, kad tam tikrų valstybės tarnautojų pareigybių darbo užmokestis nepateks į nustatytus rėžius, pvz., ypač aukštos kompetencijos patarėjas, kurio darbo užmokestis būtų 4 000 eurų (t. y. viršytų 3 702 eurų maksimumą), tačiau gairėse nurodoma, kad tokie atvejai galimi tik kaip išimtiniai ir tai negali tapti įprastine taisykle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.