A. Bilotaitė įvertino JT pastabas dėl migrantų: pirmiausia reikėtų kalbėti apie Baltarusijoje kylančius iššūkius

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad kalbant apie migracijos politiką Jungtinėms Tautoms (JT) pirmiausiai reikėtų vertinti į Europos Sąjungą stumiamų užsieniečių padėtį Baltarusijoje.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Agnė Bilotaitė, Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Agnė Bilotaitė, Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė

Sep 18, 2023, 1:47 PM, atnaujinta Sep 18, 2023, 1:53 PM

Taip politikė reaguoja į Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros (UNHCR) atstovės Annikos Sandlund pastabas šalies migracijos politikai.

„Ši kritika tęsiasi nuolatos. Tai nėra kažkokie nauji dalykai. Bet noriu pažymėti, kad Lietuva ginasi. Ginasi nuo Lukašenkos organizuotos hibridinės atakos – t. y. migrantų instrumentalizacijos. Ir aš labai norėčiau atkreipti dėmesį (...) – Lietuva yra pasikreipusi į Jungtines Tautas, prašydama skirti dėmesio būtent problemoms, vykstančioms Baltarusijoje. Ten režimas tuos žmones surenka, organizuoja, stumia į pavojų jų gyvybei ir sveikatai. Šiuo atveju, man atrodo, reikėtų pirmiausiai kalbėti apie ten kylančius iššūkius“, – pirmadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Ministrė patikino, kad Lietuvos pozicija išlieka tokia pati – šalies sienos neteisėtai migracijai išlieka uždarytos.

„Mes tos pozicijos laikomės su Baltijos šalimis, taip pat su Lenkija dėl to, kad tai mūsų pozicija – ginti mūsų valstybės saugumą“, – pabrėžė ji.

„Mūsų pareiga taip pat yra ir ginti Europos Sąjungos išorės sieną. Mes tą darome. Lietuvos išorės sienos apsauga yra aukščiausiame lygmenyje ir šiandien diktuoja, koks turėtų būti standartas“, – nurodė A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad UNHCR atstovė Šiaurės ir Baltijos šalims Annika Sandlund kritikuoja Lietuvos migrantų politiką. Pasak jos, nepaisant to, kad Baltarusija naudoja užsieniečius kaip įrankius hibridinei atakai, migrantus reikėtų įsileisti į šalį ir tik tada nustatyti, kokį statusą jiems pritaikyti.

„Buvimas migrantu ar pabėgėliu nepriklauso nuo pilietybės, tiesa? Visiems atvykstantiems per sieną turėtų būti leidžiama patekti į teritoriją. UNHCR supranta ir yra nusivylusi tuo, kad žmonės yra naudojami kaip įrankiai, tai tikrai prieštarauja pabėgėlių konvencijai“, – interviu portalui lrt.lt teigia A. Sandlung.

„Mes prašytume Lietuvos, kad žmonėms būtų leista patekti į teritoriją. Lietuvos pareigūnai turi atlikti savo darbą, jie kompetentingi, ir nustatyti, ar atėję individai yra pabėgėliai, ar migrantai, o po to jau yra skirtingų galimybių. Pripažinkite, iš veido negalima to nustatyti“, – aiškino UNHCR atstovė Šiaurės ir Baltijos šalims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.