Rugsėjo 23-iąją siūloma paskelbti ne tik Lietuvos žydų genocido, bet ir jų pasipriešinimo naciams atminimo diena

Seimo narys Emanuelis Zingeris siūlo rugsėjo 23-iąją paskelti ne tik Lietuvos žydų genocido, bet ir jų pasipriešinimo naciams atminimo diena.

Emanuelis Zingeris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 1:32 PM

„Siekiant prisiminti ir pagerbti šimtus tūkstančių Lietuvos žydų, žuvusių Holokausto metu, Lietuvos Respublikos atmintinų dienų įstatyme rugsėjo 23-ioji yra paskelbta Lietuvos žydų genocido atminimo diena. Tačiau tuo metu veikė pogrindinės antinacinės organizacijos, kurios priešinosi nacių okupacinei valdžiai. Todėl, siekiant pagerbti ir atminti tuos visuomenės narius, tikslinga rugsėjo 23-iąją paskelti ne tik Lietuvos žydų genocido, bet ir jų pasipriešinimo naciams atminimo diena“, – sako Atmintinų dienų įstatymo pataisą įregistravęs Kovo 11-osios Akto signataras, Seimo TS-LKD frakcijos narys Emanuelis Zingeris.

Holokausto metais Lietuva, anot jo, neteko didelės ir labai svarbios savo savasties dalies. Paneriuose ir šimtuose kitų žudynių vietų Lietuva prarado istoriją, kurią kūrė kartu su žydų tauta. „Šalis neteko bendrapiliečių, kartu dalyvavusių Nepriklausomybės kovose, kartu išgyvenusių sudėtingus jaunos valstybės kūrimosi metus, kartu sudėjusių viltis į nepriklausomos Lietuvos ateitį“ – primena įstatymo pataisų iniciatorius Seimo narys E. Zingeris.

Šiuo metu galiojančiame Atmintinų dienų įstatyme numatyta, kad rugsėjo 23-ioji yra Lietuvos žydų genocido atminimo diena, Tarptautine gestų kalbų diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.