Rinkimų kodekso pakeitimai keliauja į priėmimo stadiją

Seimas po svarstymo pritarė Rinkimų kodekso pataisoms, kuriomis siekiama užtikrinti sklandesnį rinkimų organizavimą.

Rinkimų kodekso pakeitimai keliauja į priėmimo stadiją<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimų kodekso pakeitimai keliauja į priėmimo stadiją<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 1:12 PM, atnaujinta Sep 26, 2023, 1:31 PM

Kodekso pakeitimai susiję su kandidatų dokumentų pateikimo terminais, kandidatų atšaukimo procedūromis ir jų biografijomis, balsų perskaičiavimo mechanizmu, apribojimais kandidatuoti teistiems asmenims.

Rinkimų kodekse siūloma numatyti draudimą manipuliuoti interneto platformose, t.y. naudoti taip vadinamas „trolių fermas“.

Pagal projektą, asmuo negalėtų būti renkamas, jei iki pareiškinių dokumentų pateikimo termino pabaigos jis yra nebaigęs atlikti teismo paskirtos bausmės ar baudžiamojo poveikio priemonės.

Rinkimų kodekso pataisomis numatoma, kad pareiškiniai dokumentai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) galėtų būti teikiami anksčiau nei dabar (šiuo metu tam yra skirtas tik beveik trijų savaičių laikotarpis). Svarstoma, kad pareiškinius dokumentus kandidatai galėtų pradėti teikti likus 130 dienų, o dokumentų teikimas pasibaigtų likus 80 dienų (savivaldybių tarybų ir merų rinkimų atveju – 90 dienų) iki rinkimų dienos. Šiais pakeitimais siekiama, kad VRK turėtų daugiau laiko peržiūrėti dokumentus.

Naujomis nuostatomis siekiama numatyti mažesnį debatuose dalyvaujančių kandidatų skaičių. Siekiant debatų kokybės vienos laidos dalyvių skaičius negalėtų būti didesnis nei 7 dalyviai. Konkretų dalyvių skaičių ir grupių dydį kiekvienoje debatų laidoje nustatytų VRK.

Rinkimų kodekse ketinama numatyti draudimą rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu skelbti savivaldybių, Seimo narių ir Europos Parlamento narių veiklos ataskaitas, jei jos apmokamos institucijų lėšomis.

Be to, vienmandatėje apygardoje pakartotiniame balsavime kandidatui mirus ar netekus pasyviosios rinkimų teisės, rinkimai toje vienmandatėje apygardoje būtų organizuojami iš naujo.

Parlamentarai planuoja tikslinti kompromituojančios informacijos sąvoką ir sukurti aiškesnį algoritmą, kaip kandidatas gali ginti savo reputaciją rinkimų metu.

Seimas turės dar kartą balsuoti dėl galutinio Rinkimų kodekso pataisų priėmimo.

ELTA primena, kad Rinkimų kodeksas yra įrašytas į konstitucinių įstatymų sąrašą, todėl jo keitimo procedūra yra sudėtingesnė. Jis gali būti keičiamas, pildomas ar pripažįstamas netekusiu galios ne mažesne kaip 85 visų Seimo narių balsų dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.