A. Anušauskas: vertiname Vokietijos lyderystę ir įsipareigojimus Baltijos regione

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas trečiadienį susitiko su Lietuvoje apsilankiusiu Vokietijos gynybos ministerijos valstybės sekretoriumi Nilsu Hilmeriu. Susitikime ministras pažymėjo, kad dar iki Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje reikia atlikti daug namų darbų, tačiau kartu patikino, kad reikalingos infrastruktūros kūrimas jau pradėtas.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 3:17 PM

„Užtikrinu, kad visos valdžios institucijos vieningai sutaria, jog kuo geresnių sąlygų nuolatiniam brigados buvimui Lietuvoje sukūrimas yra prioritetinis uždavinys. Lietuvoje vyksta esminis karinės infrastruktūros plėtojimo procesas, apimantis visaverčių karinių bazių, sandėlių atsargoms kaupti ir visos kitos reikalingos infrastruktūros sukūrimą.

Itin daug Lietuva investuoja į treniruočių infrastruktūrą, siekiant užtikrinti tinkamas pratybų sąlygas tiek sąjungininkų, tiek ir Lietuvos kariuomenės kariams“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas A. Anušauskas.

Be kita ko, susitikime ministras taip pat pasidžiaugė pagaliau tokiu nelengvai žengtu Vokietijos žingsniu dėl brigados, užtikrinant saugumą Baltijos regione.

„Vertiname Vokietijos lyderystę ir įsipareigojimus mūsų regione. Esate strateginis mūsų partneris. Sprendimas nuolat dislokuoti brigados dydžio vienetą Lietuvoje rodo tvirtą Vokietijos įsipareigojimą saugumui visame Baltijos regione“, – sakė A. Anušauskas.

ELTA primena, kad birželį Lietuvoje viešėjęs Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas pareiškė, kad Berlynas yra pasirengęs visam laikui šalyje dislokuoti vokiečių karių brigadą. Vis dėlto, kada tiksliai brigados lygio karinis vienetas galėtų būti perkeltas į Lietuvą, gynybos ministras nurodė negalįs atsakyti. Jo teigimu, tai priklausys nuo infrastruktūros sąjungininkų kariams plėtros.

Pirmąją NATO viršūnių susitikimo Vilniuje dieną jis žurnalistams taip pat tvirtino, kad Vilniaus ir Berlyno sutarimas dėl brigados Lietuvoje yra dvišalis, o ne viso Aljanso klausimas. Pasak jo, tai suderinta su NATO planais, bet tai nėra Aljanso, kaip organizacijos, susitarimas.

Savo ruožtu Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas liepos mėnesį teigė besitikintis, kad Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje planą pavyks parengti iki rugsėjo pabaigos.

Vokietija – viena svarbiausių Lietuvos sąjungininkių, itin reikšmingai prisidedančių prie regiono saugumo užtikrinimo. Tarp svarbiausių Lietuvos ir Vokietijos karinio bendradarbiavimo krypčių – bendros pratybos ir bendras dalyvavimas tarptautinėse operacijose, Lietuvos prisijungimas prie Vokietijos vadovaujamos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.