S. Skvernelis kategoriškas dėl V. Rupšio nuomoto buto: kyla abejonės dėl gynybos lėšų panaudojimo skaidrumo

Paaiškėjus, kad kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys už gaunamą kompensaciją būstui nuomojosi butą iš savo sūnaus, ekspremjeras Saulius Skvernelis neslepia, kad generolo elgesys – gluminantis. Politikas laikosi kategoriškos nuomonės ir teigia, kad šioje situacijoje savo vertinimą turi pateikti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

 V. Rupšys ir S. Skvernelis<br> Lrytas.lt koliažas
 V. Rupšys ir S. Skvernelis<br> Lrytas.lt koliažas
Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
S. Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S. Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 9:35 AM, atnaujinta Oct 6, 2023, 9:39 AM

„Gluminantis elgesys (…) Toks pavyzdys parodo, kad lėšos, skirtos šalies gynybai, ar jų dalis, yra naudojamos abejotinai skaidriai. (…) Tai privalo išnagrinėti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ir paskelbti išvadą“, – „Žinių radijui“ penktadienį kalbėjo S. Skvernelis.

Jis pažymėjo, kad dėl kariuomenės vado profesionalumo abejonių jam nekyla. Tačiau, pasak politiko, atliekant situacijos vertinimą, derėtų vertinti visumą.

„Gal ir buvo ten stresas ar nuovargis, (…) bet kariuomenės vadas gali patirti didesnį stresą, kai reikės priimti sprendimus, susijusius su šalies gynyba. Manau, kad tokie pareigūnai tikrai turi turėti šaltus nervus ir tas emocijas sugebėti valdyti“, – kariuomenės vado emocionalumą pokalbyje su žurnalistu įvertino Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas.

„Iš profesionalumo pusės abejonių nekyla, tikrai manau, kad pareigas jis atlikinėja galbūt tinkamai. Bet yra ir kita medalio pusė ir, šiuo atveju, turi būti vertinamas visas spektras“, – pridūrė jis.

Visgi, atkreipė dėmesį S. Skvernelis, būtina peržiūrėti ir išmokų vidaus sistemos pareigūnams tvarką, nes kol kas, anot politiko, jų panaudojimas kelia abejonių dėl skaidrumo.

„Jei kariuomenė ar ta pati Krašto apsaugos ministerija mato, kad lėšų, skiriamų butpinigiams, Vilniuje nepakanka, turi būti atliekamas indeksavimas ir jos turi būti didinamos. Dabar iškyla tam tikrų abejonių, kai pasakoma, kad visa kariuomenė tokia ir gal visą kariuomenę reikėtų atstatydinti – tai kelia visuomenėje abejonių, ar tie eurai, kurie skirti šalies gynybai, yra tinkamai naudojami“, – teigė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad antradienį portalui „15min“ pranešus, jog Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys iš savo sūnaus Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gauna 445 eurų vadinamuosius butpinigius, viešojoje erdvėje imta diskutuoti, ar generolas nesupainiojo viešų ir privačių interesų.

Po viešojoje erdvėje kilusios skandalo generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.

Visgi, parlamento gretose pasigirdo raginimų V. Rupšiui trauktis iš pareigų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė nemanantis, kad generolas gali tęsti vadovavimą kariuomenei.

Reaguodama į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją dėl V. Rupšio, VTEK nusprendė detaliau pasidomėti šia situacija ir surinkti papildomos informacijos. Ją įvertinus bus sprendžiama, ar yra pagrindas pradėti tyrimą dėl generolo elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.