Seimas tarė „ne“: naktinio matymo taikiklių medžioklėje nebus I. Šimonytė ragino Seimą atsikvošėti

Seimo nariai antradienį po ilgų diskusijų galiausiai nepritarė naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimui. Tiesa, klausimas dar gali grįžti į Seimo salę.

Naktinio matymo taikiklių įteisinimas.<br>lrytas.lt montažas.
Naktinio matymo taikiklių įteisinimas.<br>lrytas.lt montažas.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Naktinio matymo taikiklių įteisinimo šalininkai tvirtina, kad naudojant šiuos prietaisus medžioklė bus kultūringesnė.
Naktinio matymo taikiklių įteisinimo šalininkai tvirtina, kad naudojant šiuos prietaisus medžioklė bus kultūringesnė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 5:05 PM, atnaujinta Oct 10, 2023, 7:23 PM

Svarstant šį klausimą premjerė Ingrida Šimonytė ragino parlamentarus „atsikvošėti“ ir grįžti prie pradinio įstatymo projekto varianto, kada naktinio matymo taikiklius medžioklėje buvo siūloma uždrausti.

Parlamentarai šiam premjerės siūlymui pritarė, tačiau galutiniame balsavime įstatymui pritarta nebuvo, nes dalis opozicijos atstovų, o taip pat ir konservatorių bei liberalų, savo korteles ištraukė ir nebalsavo, taip stabdydami projekto priėmimą.

Žalinga gamtai

Praėjusiais metais naktinio matymo taikiklius įteisinus civilinėje apyvartoje socialdemokratas Linas Jonauskas su grupe kolegų Seimui pateikė Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma iš Medžioklės taisyklių į Medžioklės įstatymą perkelti medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus, tarp kurių yra ir naktiniai taikikliai, taip įstatymuose įtvirtinant jų naudojimo medžioklėje draudimą.

Tačiau Seimo narių grupė registravo priešingą pasiūlymą – įteisinti medžioklę su naktinio matymo taikikliais.

Antradienį premjerė ragino Seimo narius grįžti į sveiką protą ir palaikyti pradinį variantą, draudžiantį naktinio matymo taikiklius medžioklėje.

„Dar kartą siūlau Seimui atsikvošėti. Nes kai buvo pateiktas projektas, kurį dabar svarstome, jis Seimo svarstymų dėka pavirto savo paties priešingu projektu ir tai, kas buvo numatyta projekte – konkrečiai įrašyti, kad „nėra galima“, staiga Seimo narių valia pasidarė „galima“.

Natūralu, kad įvyko toks keistas performansas, ir nuo pradinės intencijos, dėl ko mes apskritai šį klausimą svarstome, nutolta 180 laipsnių kampu“, – kalbėjo premjerė.

I.Šimonytė priminė, kad kai buvo svarstoma galimybė naudoti tokio pobūdžio įrangą šauliams ar kariams savanoriams, jau tada buvo įtarimų, kad anksčiau ar vėliau Seimo nariai turės spręsti dėl tokio prietaiso įteisinimo medžioklėje.

„Tada žmonės, kurie tai inicijavo, tai kategoriškai neigė, bet štai mes čia esame ir svarstome šį klausimą.

Apmaudžiausia, kad tas klausimas yra siejamas su krašto saugumu ir gynyba, tarsi žmonės, kurie turi mokytis šaudyti, turi mokytis šaudyti su naktiniais taikikliais šaudydami naktį į šernus miške, o ne šaudyklose.

Tiek kontrolės požiūriu, tiek visais kitais požiūriais šita galimybė yra žalinga gamtai, kontrolei, aplinkosaugai, ji neturi nieko bendro su tėvynės saugumu ir gynyba, ir labai prašyčiau Seimo narių atsikvošėti ir grįžti prie pradinio pasiūlymo, tokio, kokį teikė L.Jonauskas, kada pateikė pradinį projektą“, – ragino premjerė.

Nors didelė dalis tiek opozicijos, tiek valdančiųjų pasisakė už naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimą, daugiau palaikymo sulaukė būtent premjerės pasiūlymas, šiuos prietaisus medžioklėje draudžiantis.

Už I.Šimonytės pasiūlymą balsavo 61 Seimo narys, 34 buvo prieš, 25 susilaikė.

Tačiau priėmimo stadijoje Seimo nariai ištraukė savo balsavimo korteles ir 71 balso įstatymo priėmimui nebuvo.

Tad kol kas naktinio matymo taikikliai išlieka draudžiami pagal šiuo metu galiojantį Aplinkos ministro įsakymą, tačiau planuojama, kad šių prietaisų įteisinimo medžioklėje klausimas į Seimo salę dar grįš spalio 26 dieną.

Primename, kad antradienį dieną dėl šio klausimo buvo surengtas ir piketas prie Seimo. Plačiau apie tai galite skaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.