V. Čmilytė-Nielsen apie vis dar siunčiamus grasinimus mokykloms: pirmosiomis dienomis trūko raminančios ir aiškios žinutės iš VRM

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, jog pirmosiomis dienomis, kai ugdymo įstaigos pirmą kartą sulaukė melagingų grasinimų susprogdinimais, pritrūko aiškios ir raminančios žinutės iš Vidaus reikalų ministerijos (VRM). Anot jos, su tokio pobūdžio informacine ataka Lietuva susiduria pirmą kartą. Visgi, V. Čmilytė-Nielsen ragina nepasiduoti panikai ir laikytis tarnybų išplatinto veiksmų plano.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-18 09:09

„Iš tiesų, situacija kelia nerimą ir sutikčiau su tuo, kad raminančios ir aiškios žinutės iš Vidaus reikalų ministerijos pirmosiomis dienomis pritrūko“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė Seimo pirmininkė.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, laiškai su grasinimais susprogdinti yra informacinė ataka, kurios tikslas – kelti paniką. Visgi, sulaukus tokių grasinimų, politikė ragina laikytis tarnybų parengto veiksmų plano.

„Lietuva su tokio pobūdžio informacine ataka susiduria pirmą kartą, susiduriame ne tik mes, bet ir Latvija, Estija. Tai yra labai kryptinga informacinė ataka, jos tikslas yra kaip tik toks – kelti nerimą, kelti paniką“, – kalbėjo parlamentarė.

„Šiandieną svarbu, kad mes išlaikytume rimtį, nepasiduotume panikai. Dabar yra veiksmų planas sudėliotas – tarnybos jį jau yra sudėliojusios, remdamosi pirmųjų dienų patirtimi“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen, ragindama ramiai reaguoti į grasinimus.

„(Grasinimų – ELTA) tikslas yra visiškai akivaizdus – išmušti iš vėžių, sukelti visuomenėje nepasitikėjimą. Jei ramiai reaguosime ir matysis, kad to tikslo nepasiekia – tai ir baigsis“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Trečiadienio naktį šalies įstaigos, įmonės sulaukė apie 2 tūkst. laiškų su grasinimais susprogdinti.

Antradienį švietimo, ugdymo ir kitos įstaigos gavo virš 1000 pranešimų su grasinimais susprogdinti, pirmadienio naktį, anot policijos, tokių laiškų sulaukta apie 1,5 tūkst., o praėjusį penktadienį – apie 900.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigia, kad didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba. Anot jo, laiškų su grasinimais siuntimas yra organizuota kibernetinė ataka, kurie siekiama sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje.

Valstybės institucijos teigia, kad platinami grasinantys pranešimai šalies ugdymo įstaigoms yra tikslinga ir koordinuota ataka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.