Paskelbę gerą žinią žmonių prašo likti budriais: šįryt grasinimų bombomis nebuvo

Ketvirtadienio naktį Lietuvos mokyklos ir kitos įstaigos nesulaukė melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis, praneša Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas. Anot jo, grasinimų taip pat nesulaukė ir Latvija bei Estija.

Policija, „Aras“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Policija, „Aras“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 8:47 AM, atnaujinta Oct 19, 2023, 9:55 AM

„Turime labai puikių žinių – šiandien nesulaukta nei vieno pranešimo ir grasinimų nėra. Taip pat neturime jokios informacijos, kad būtų kreiptasi į policiją dėl konsultacijų. Tai galime preziumuoti, kad ataka bent jau šiuo momentu yra liovusi“, – LRT radijui ketvirtadienį ryte sakė V. Vitkauskas.

„Galime pasidžiaugti – ne mes vieni šį rytą, taip pat ir Latvija ir Estija, mūsų žiniomis, irgi nesulaukė nė vieno grasinimo per naktį“, – pridūrė NKVC vadovas.

Vis dėlto, jis įspėja, kad ši informacinė ataka bet kada gali atsinaujinti, todėl prašo žmonių išlikti budriais.

„Gali atsinaujinti, čia niekada negali būti apsaugotas ir labai nusiraminti mes nekviesime, vis tiek tas budrumas turi išlikti“, – pabrėžė V. Vitkauskas.

NKVC vadovo teigimu, šiuo metu yra atliekamas tyrimas ir aiškinamasi, kas yra atsakingas už 4 dienas trukusius grasinimus susprogdinimu. Visgi, anot V. Vitkausko, ši informacinė ataka siejama su Rusijos grupuotėmis.

„Braižas ir ta pati organizacija, istorinių patirčių iš kitų valstybių, matome, kad tai greičiausiai yra sietina su Rusijos grupuotėmis. Konkrečių atribucijų pateikti kol kas negalime, vyksta tyrimas“, – teigė jis.

V. Vitkauskas taip pat įspėjo nesiimti tokių pačių priemonių norint pajuokauti. Pasak jo, tie asmenys, kurie bandys pakartoti melagingus pranešimus apie paliktus sprogmenis, bus greitai identifikuoti.

„Dar yra vienas svarbus dalykas – kad neatsirastų kokių nors vietinių pokštautojų, kurie galvotų, kad reikia padaryti tokį pratimą atskirai ir pagrasinti specifiškai savo mokyklai. Norime įspėti, kad tokie asmenys bus labai greitai nustatyti ir išaiškinti“, – perspėjo NKVC vadovas.

Reikia stiprinti ugdymo įstaigų ir kitų institucijų pasiruošimą

NKVC vadovo V. Vitkausko teigimu, Lietuva šiuo metu susiduria su pačiomis naujausiomis ir sofistikuotomis informacinėmis atakomis. Todėl, pabrėžia jis, visos institucijos turi būti pasiruošusios ir vieningai reaguoti į panašius grasinimus.

„Mes esame tokioje fronto linijoje, kur patiriame naujausių ir labiausiai sofistikuotų užpuolimų, todėl turime būti geriausiai pasiruošę“, – sakė V. Vitkauskas.

„Schemos egzistuoja, mes reaguojame, bet svarbiausia, kad būtų labai geras integralumas tarp mūsų institucijų, kad mes turėtume vienybę, turėtumėme platformą, kurioje galėtume keistis informacija, duomenimis. Ir kuo greičiau nusistatyti, kokia yra problema ir su ta problema kovoti“, – akcentavo NKVC vadovas.

Anot jo, Lietuvos institucijos parodė, kad moka mobilizuotis, ir ši ataka tik sustiprino turėtus gebėjimus adaptuotis.

„Norisi pasidžiaugti, kad Lietuvos gebėjimas greitai adaptuotis, mobilizuotis ir tai dar kartą parodė, kad mes tą gebame ir tikrai išmokome ir išėjome iš šitos situacijos stipresni“, – teigė V. Vitkauskas.

ELTA primena, kad trečiadienio naktį šalies įstaigos, įmonės vėl sulaukė apie 2 tūkst. laiškų su grasinimais susprogdinti. Antradienį švietimo, ugdymo ir kitos įstaigos gavo virš 1000 pranešimų su grasinimais susprogdinti, pirmadienio naktį, anot policijos, tokių laiškų sulaukta apie 1,5 tūkst., o praėjusį penktadienį – apie 900.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba. Anot jo, laiškų su grasinimais siuntimas yra organizuota kibernetinė ataka, kurie siekiama sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.