P. Saudargas: naktinių taikiklių įteisinimas medžioklėje pasitarnautų karo atveju

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas mano, kad reikėtų įteisinti naktinių matymo taikiklių naudojimą medžioklėje, nes šie ginklų priedėliai karo atveju pasitarnautų valstybės gynybai.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Naktinio matymo taikiklių įteisinimo šalininkai tvirtina, kad naudojant šiuos prietaisus medžioklė bus kultūringesnė.
Naktinio matymo taikiklių įteisinimo šalininkai tvirtina, kad naudojant šiuos prietaisus medžioklė bus kultūringesnė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 9:31 AM

„Nors tai yra Medžioklės įstatymas, bet aš žiūriu per valstybės gynybos prizmę. Vienas iš pagrindinių dalykų, kurie buvo pradėti vežti į Ukrainą prasidėjus karui, tai buvo naktiniai termovizoriniai taikikliai, nes tai yra ginklo priedėlis, suteikiantis pranašumą tamsiu paros metu. Ir tai buvo labai paklausus dalykas Ukrainoje kare“, – trečiadienį „Žinių radijui“ į Seimo darbotvarkę grįžtančias įstatymo pataisas komentavo P. Saudargas.

Anot konservatoriaus, šiuo metu Lietuvoje tokių naktinių taikiklių rinka yra menka, nes juos naudoti gali tik kariai ir šauliai. Vis dėlto, pabrėžė politikas, leidus įsigyti naktinius taikiklius ir medžiotojams, būtų paskatinta jų gamyba ir atsirastų antrinė rinka – asmenys, perkantys šiuos ginklų priedėlius valstybės gynybai.

„Šiandien mes esame leidę šauliams, kariams, kariams savanoriams tokius naktinius taikiklius turėti pratyboms ir karo atveju. Bet rinka yra labai menka, nes nedaug įsigyja tokiam tikslui, tai yra pakankamai didelė prabanga“, – sakė P. Saudargas.

„Bet jeigu atvertume rinką, kad medžiotojai gali taip pat naudoti medžioklėje, tai (...) mes ir savo pramonę paskatintume, ir rinką paskatintume, atsirastų antrinė rinka ir tikrai turėtų didesnę galimybę įsigyti ir tie, kurie tokį dalyką naudotų kare“, – akcentavo Seimo narys, pridurdamas, kad Lietuvoje gaminami naktiniai matymo taikikliai yra siunčiami Ukrainos kariams.

„Tuos dalykus mes gaminame Lietuvoje, mūsų Lietuvos gamintojai gamina labai neblogus, tinkančius karui, vežame į Ukrainą tuos naktinius taikiklius – ne tik termovizorius, bet ir taikiklius, dedamus ant ginklų“, – paaiškino P. Saudargas.

Seimas antradienį nepritarė Medžioklės įstatymo pakeitimams, kuriomis siūlyta uždrausti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje. Tačiau grupė Seimo narių registravo priešingas šio įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įteisinti naktinės optikos naudojimą.

Siūloma leisti naktinio matymo taikiklius naudoti medžioklėje, tačiau tai aiškiau reglamentuoti – leisti naudoti naktinius taikiklius medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Taip pat siūloma papildyti draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių sąrašą lankais bei kitais templiniais ginklais ir kovinių bei agresyvių veislių šunimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.