Seimo liberalai: jaunimas nuo 16 metų galėtų balsuoti ir renkant į Europos Parlamentą

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybai pradėjus siekti teisės savivaldos rinkimuose balsuoti nuo 16 metų, Seimo liberalai mano, kad toks amžiaus cenzas galėtų būti taikomas ir rinkimuose į Europos Parlamentą.

E. Rudelienė<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
E. Rudelienė<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
E. Rudelienė<br>T.Bauro nuotr.
E. Rudelienė<br>T.Bauro nuotr.
E. Rudelienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E. Rudelienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska

2023-11-08 15:59

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojos Editos Rudelienės nuomone, teisė balsuoti nuo 16 metų turėtų teigiamą įtaką rinkėjų aktyvumui ir augintų pilietinį sąmoningumą.

„Tyrimais pastebėta, kad vyresnio amžiaus paaugliai balsuoja netgi aktyviau negu vos savo savarankišką gyvenimą ir studijas pradėję pilnamečiai jaunuoliai. Be to, 16, 17 metų amžiaus gyventojai apie politiką diskutuoja šeimoje ir neretai paskatina balsuoti savo tėvus“, – teigia Seimo narė.

Todėl liberalai, kaip informuojama pranešime žiniasklaidai, palaiko antradienį Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos pradėtą piliečių įstatymų leidybos iniciatyvą Konstitucijos 34 straipsniui pakeisti. Jie siūlo, kad 16 metų piliečiai turėtų „savivaldybių tarybų, savivaldybių merų rinkimų teisę“. Tokia pilietine teise naudojasi, pavyzdžiui, Estijos šešiolikmečiai, septyniolikmečiai.

E. Rudelienės manymu, jeigu jaunimui pavyks surinkti parašus pateikti Konstitucijos pataisą Seimui, tuomet Seimas galės ją išplėsti ir taip pat numatyti teisę nuo 16 metų balsuoti Europos Parlamento rinkimuose. Lietuvos jaunimo organizacijų tarybai reikia surinkti 300 tūkst. parašų.

Anot E. Rudelienės, net jeigu visų parašų surinkti nepavyktų, politinę valią leisti balsuoti savivaldybių rinkimuose nuo 16 metų rodo ir parlamentinės partijos.

„Šiuo metu kamuolys – paties jaunimo rankose. Mes savo ruožtu raginame už iniciatyvą pasirašyti. Kad ir kaip baigsis parašų rinkimo procesas, diskusija ir teisėkūros procedūra anksčiau ar vėliau neišvengiamai persikels į parlamento tribūną“, – sako E. Rudelienė.

Ateinančiuose 2024-ųjų Europos Parlamentuose rinkimuose nuo 16 metų jau balsuos Austrijos, Belgijos, Maltos, Vokietijos piliečiai, o graikai – nuo 17 metų.

Kaip ELTA jau skelbė, iniciatyvinei grupei, siekiančiai įteisinti balsavimo teisę savivaldoje šešiolikmečiams, pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išdavė rinkėjų parašų rinkimo lapus.

Iniciatyva dėl Konstitucijos 34 straipsnio pakeitimo siekiama įteisinti galimybę, kad savivaldybių tarybų rinkimuose būtų galima balsuoti rinkėjams, sulaukusiems 16 ir daugiau metų.

Iniciatyvinė grupė per keturis mėnesius nuo šios datos, t. y. iki 2024 m. kovo 6 dienos, turi surinkti šią iniciatyvą remiančių 300 tūkstančių rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Lapai su piliečių parašais turi būti grąžinti į VRK ne vėliau kaip paskutiniąją šio termino dieną, 2024 m. kovo 6 d., iki 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.