Per riaušes prie Seimo nukentėjęs pareigūnas: man į galvą pataikyta buteliu, nubrozdintas žastas, apgadinta tatuiruotė

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį tęsė 2021 m. riaušių prie Seimo bylos nagrinėjimą. Per riaušes nukentėjęs policijos pareigūnas Sergej Siurkov pasakojo buvęs prispaustas prie parlamento sienos, jam nubrozdintas žastas, į galvą pataikyta buteliu, apgadinta tatuiruotė.

 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Riaušių prie Seimo bylos posėdis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Gytis Pankūnas

2023-11-15 10:54, atnaujinta 2023-11-15 12:49

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato policijos pareigūnas, nukentėjusysis S. Siurkov teisme trečiadienį pasakojo, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. su savo kolegomis vyko prie Seimo rūmų, Antano Tumėno gatvėje, malšinti neramumų. Kaip pasakojo pareigūnas, atvykus į įvykio vietą, pastebėta, kad žmonės stovėjo prie vartų į Seimo kiemą ir nesitraukė.

„Žmonės pradėjo elgtis agresyviai, neleido prieiti. (...) Mane prispaudė prie Seimo rūmų sienos. Man bandant ištrūkti, buvo sužalotas mano žastas. Kai ištrūkau, su kolegomis sulaikėme asmenį. (...) Kažkas iš minios mėtė akmenis, butelius. Man į galvą pataikė plastikinis butelis su vandeniu“, – dėstė S. Siurkov.

Pareigūnas teigė, kad buteliui pataikius jam į galvą, jam „aptemo akyse“. Nukentėjusysis sakė tuomet nedėvėjęs nei šalmo, nei kepurės.

Kaip nurodė bylą nagrinėjanti teisėja, ikiteisminio tyrimo metu S. Siurkov metu atpažino kaltinamąjį byloje Karolį Cieminį. Jį policininkas su kolegomis buvo sulaikęs.

„Jis kojomis spardė pareigūno skydą“, – apie kaltinamojo veiksmus pasakojo S. Siurkov.

Liudytojas teigė matęs, kad žmonės prie Seimo mėtė akmenis į policijos automobiliui, vienas akmuo, anot jo, pataikė kolegei pareigūnei į galvą.

Pareigūnas teigė byloje pateikęs civilinį ieškinį, jis nori prisiteisti 1,5 tūkst. Eurų. Kaip dėstė S. Siurkov, jį prispaudus prie parlamento sienos ir nubrozdinus žastą, buvo apgadinta tatuiruotė, kurios korekcijai jis išleido 200 eurų.

„Man buvo apgadinta tatuiruotė ant žasto ir man reikėjo ją perdarinėti“, – aiškino S. Siurkov.

Likusią sumą – 1,3 tūkst. eurų – pareigūnas nori prisiteisti kaip patirtą neturtinę žalą.

S. Siurkov, atsakinėdamas į kaltinamųjų advokatų klausimus, teigė, kad po sužalojimų, malšinant riaušes, jis kelias dienas praleido gydymo įstaigoje, kur jam buvo suteiktos sveikatinimosi paslaugos. Pareigūnas teigė, jog pats į Policijos departamentą dėl galimybės gauti išmoką nesikreipė.

A. Kandrotui-Celofanui apribota teisė užduoti klausimus

Vienas kaltinamųjų Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas pastebėjo, kad S. Siurkov minėjo, jog gydymo įstaigoje po sužalojimų jam atliekami masažai.

„Ar masažai buvo su laiminga pabaiga?“, – klausė A. Kandrotas-Celofanas.

Po šio klausimo teismo salėje nuaidėjo juokas. Teisėja Z. Vilnienė perspėjo kaltinamąjį neužduoti nukentėjusiajam nekorektiškų klausimų. A. Kandrotas-Celofanas teigė norėjęs paklausti, ar masažai padėjo pareigūnui.

Teisėja Z. Vilnienė bandė raminti kaltinamąjį, tačiau jis piktinosi teisėjos pastabomis. Galiausiai teisėja paskelbė, kad A. Kandrotas-Celofanas savo klausimus turės užduoti per teisėją.

„Iš Jūsų atimama teisė užduoti klausimus“, – pareiškė teisėja Z. Vilnienė.

Kiek vėliau A. Kandrotui-Celofanui leista pačiam užduoti klausimus nukentėjusiajam.

S. Siurkov patvirtino, kad buvo vienas pareigūnų, kuri atliko procesinius veiksmus ikiteisminiame tyrime dėl riaušių prie Seimo, ir pats teikė ieškinį dėl patirtų sužalojimų.

„Keista“, – į tokią situaciją reagavo kaltinamasis A. Kandrotas-Celofanas.

Policijos pareigūnas teigė, kad po 2021 m. riaušių prie Seimo gavo apdovanojimą iš vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės. S. Siurkov tvirtino gavęs dovanų Lietuvos vėliavą.

Nukentėjusysis taip pat patvirtino, jog po riaušių jis pakilo pareigose policijoje.

„Taip, dalyvavau atrankoje ir laimėjau“, – pažymėjo liudytojas.

S. Siurkov aiškino, kad pareigose jis pakilo ne dėl to, jog padėjo malšinti riaušes prie Seimo.

Kaltinimai pateikti 87 asmenims

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai. Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.