I. Segalovičienė: valdantieji turi surasti prokurorams tinkantį kompromisą dėl jų atlyginimo didinimo

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segaloviečienė akcentuoja, kad valdantieji turi surasti prokurorus tenkinantį kompromisą dėl šios darbuotojų grupės atlyginimų didinimo.

Prezidento vyriausioji patarėja I. Segalovičienė.<br>LRP nuotrauka.
Prezidento vyriausioji patarėja I. Segalovičienė.<br>LRP nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 10:01 AM

„Kompromiso turi ieškoti valdančioji dauguma su prokurorais ir jį surasti. Būtent prokurorai sako, ar kompromisas yra tinkamas, ar netinkamas“, – „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

Šalies vadovo patarėja akcentuoja, kad prezidentas Seimui buvo pateikęs įstatymo projektą, kuriuo siūlyta prokurorų algas kelti iki 90 proc. tos pačios grandies teisėjų atlyginimų jau nuo spalio 1 d.

„Šiuo atveju prezidento pasiūlymas yra Seime, jis yra kitoks nei kompromisas ir prezidentas tiki savo pasiūlymu ir kviečia atsižvelgti į jo pasiūlymą, jis yra kitoks nei kompromisas. Prezidentas tiki savo pasiūlymu, kviečia atsižvelgti į jo pasiūlymą ir tikisi, kad Seime balsuodami Seimo nariai atsižvelgs į tai“, – pabrėžė I. Segalovičienė.

„Ir jeigu valdantieji Seimo nariai suras kompromisą su prokurorais kitokį, tegul bus, kaip jie sutars“, – taip pat pažymėjo ji.

Vyriausybė buvo pasiūliusi prokurorams atlyginimus kelti trimis etapais. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad, siekdama kompromiso, Vyriausybė pritartų Seimo VVSK siūlymui prokurorų atlyginimus didinti dviem etapais – nuo 2024 metų šių darbuotojų atlyginimai pasiektų 75 proc. tos pačios grandies teisėjų darbo užmokesčio, o nuo 2025 metų – 90 proc.

Visgi generalinė prokurorė Nida Grunskienė šį VVSK pasiūlytą kompromisinį variantą vertina skeptiškai.

ELTA primena, kad Prezidentūra sukritikavo Vyriausybę dėl delsimo didinti prokurorų darbo užmokestį. Siūlymą nuo spalio 1 d. kelti šios darbuotojų grupės atlyginimus dar vasaros pradžioje buvo įregistravęs šalies vadovas Gitanas Nausėda. Visgi, Prezidentūros teigimu, ši iniciatyva nebuvo realizuota būtent dėl Ministrų kabineto kaltės.

Prokurorai nepasitenkinimą per mažais atlyginimais reiškia jau kurį laiką. Spalio pabaigoje virš 50 prokurorų kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydami priteisti atlyginti valstybės veiksmais padarytą žalą.

Pareiškėjai yra įsitikinę, kad sprendimas nuo 2023 m. liepos 1 d. padidinti teisėjų darbo užmokestį, proporcingai nepadidinus prokurorų atlyginimų, prilygsta jų atlyginimo mažinimui ir kartu yra prokurorų nepriklausomumo principo pažeidimas, teisės į teisingą darbo apmokėjimą pažeidimas, teisėtų lūkesčių ir lygiateisiškumo principų pažeidimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.