VTEK nepradėjo tyrimo dėl V. Rupšio būsto nuomos

Įvertinusi surinktą informaciją apie Lietuvos kariuomenės vado Valdemaro Rupšio būsto nuomą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nepradėjo tyrimo dėl galimai supainiotų viešų ir privačių interesų. Komisija nurodo, kad nors ir nuomojosi butą iš savo sūnaus, pats generolas V. Rupšys nedalyvavo išlaidų kompensavimo procedūrose – sprendimus priėmė Krašto apsaugos ministerija.

 V.Rupšys.<br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
 V.Rupšys.<br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 2:00 PM

„Nuomos išlaidų kompensavimas profesinės karo tarnybos kariams negali sudaryti prielaidų viešųjų ir privačių interesų konfliktui ir neskaidriam lėšų panaudojimui. Ne mažiau svarbu, kad sandoriai nekeltų grėsmės institucijos reputacijai. Sandoriai su artimais asmenimis visuomenei visuomet kels abejonių dėl jų skaidrumo ir pagrįstumo, todėl tokių sandorių geriau vengti“, – komentavo VTEK pirmininko pavaduotoja Virginija Aleksejūnė.

Visgi, VTEK skyrė rekomendaciją Lietuvos kariuomenei, kuria skatinama tokios vengti būsto nuomos iš artimų asmenų, kai išlaidos kompensuojamos iš biudžeto. Komisija mano, kad tokie sandoriai su artimais asmenimis galėtų būti sudaromi tik esant ypatingoms aplinkybėms ar nesant kitų alternatyvų. Be to, rekomendacijose nurodoma, kad kompensavimo procedūros turi būti atliekamos taip, kad nekiltų grėsmė institucijos reputacijai. Taip pat tokiose procedūrose neturėtų dalyvauti prašymą pateikęs asmuo ar jam pavaldūs asmenys.

VTEK pažymi, kad situacijose, kai sandorį su artimu asmeniu siekiant nuomos išlaidų kompensavimo sudaryti būtina, apie tai turėtų būti informuojamas atitikties pareigūnas, taip pat turėtų būti pateikti argumentai apie sandorio būtinybę. Tokiu atveju atitikties pareigūnas atliktų konkrečios situacijos vertinimą ir teiktų siūlymus dėl rizikų valdymo bei nuomos išlaidų kompensavimo galimybių.

ELTA primena, kad portalui „15min“ pranešus, jog Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys iš savo sūnaus Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gauna 445 eurų vadinamuosius butpinigius, viešojoje erdvėje imta diskutuoti, ar generolas nesupainiojo viešų ir privačių interesų.

Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Po viešojoje erdvėje kilusios skandalo generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė, kad V. Rupšys padarė klaidą, kurią turi ištaisyti ir grįžti prie svarbių gynybos klausimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.