Seimas po svarstymo pritarė kompromisiniam siūlymui dėl prokurorų atlyginimų: didėtų dviem etapais

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė kompromisiniam Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) siūlymui prokurorų atlyginimus didinti dviem etapais – nuo 2024 metų šių darbuotojų atlyginimai pasiektų 75 proc. tos pačios grandies teisėjų darbo užmokesčio, o nuo 2025 metų – 90 proc.

 Seimas<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Seimas<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 23, 2023, 4:28 PM, atnaujinta Nov 23, 2023, 4:31 PM

Už įstatymo pakeitimą su komiteto pasiūlytomis korekcijomis balsavo 95 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 12 parlamentarų.

Savo ruožtu Vyriausybė buvo pasiūliusi prokurorų atlyginimus didinti trimis etapais. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė patikino, kad Vyriausybė nutarė palaikyti VVSK pateiktą kompromisinį variantą.

„Vyriausybę tenkina šis pasiūlymas, tai yra suplanuota patikslintame biudžete“, – sakė I. Šimonytė.

„Du etapai, 13 mėnesių, tikrai yra pakankamai trumpas laikotarpis, kad aiškiai matydami darbo užmokesčio augimo įsipareigojimą ne kažkieno pažaduose ar įsipareigojimuose, o įstatyme, prokurorai vis dėlto liktų prokuratūroje ir nauji prokurorai taip pat ateitų į prokuratūrą, taip pat į apatinę grandį“, – savo nuomonę išsakė premjerė.

Tuo tarpu VVSK narys Audrius Petrošius teigė esąs įsitikinęs, kad šis komiteto siūlomas atlyginimų kėlimas apskritai išspręstų ir prokurorų trūkumo problemą.

„Kolegos iš visų frakcijų Seime dėjo pastangas, kad, matyt, tie sprendiniai pasiektų kuo greičiau ir kuo labiau atlieptų prokurorų bendruomenės lūkesčius“, – komiteto siūlymą įvertino komiteto narys Audrius Petrošius.

„Matyt, tos problemos, apie kurias kalbama šiandieną, jau netolimoje ateityje išgaruos kaip dūmas, nes jau nuo sausio 1 d. pradedantis prokuroras gautų daugiau nei 1200 eurų į rankas daugiau nei gaudavo“, – sakė A. Petrošius.

Visgi dalies opozicijos neįtikino VVSK siūlymas prokurorų atlyginimus didinti dviem etapais.

„Deja, pagrindinis komitetas, vykdydamas Vyriausybės, aišku, nurodymus, vėl padarė kompromisą, bet ne iki galo“, – VVSK siūlymą kritikavo Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Algirdas Sysas.

Visgi generalinė prokurorė Nida Grunskienė šį VVSK pasiūlytą kompromisinį variantą įvertino skeptiškai.

Prokurorų pareiginė alga būtų indeksuojama Pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio nustatymo ir asignavimų darbo užmokesčiui perskaičiavimo įstatymo nustatyta tvarka.

Svarstomomis Prokuratūros įstatymo pataisomis taip pat siūloma naujai reglamentuoti apmokėjimą už prokurorų darbą ir budėjimą poilsio ir švenčių dienomis, pavadavimą, nakties ir viršvalandinį darbą.

ELTA primena, kad Prezidentūra sukritikavo Vyriausybę dėl delsimo didinti prokurorų darbo užmokestį. Siūlymą nuo spalio 1 d. kelti šios darbuotojų grupės atlyginimus dar vasaros pradžioje buvo įregistravęs šalies vadovas Gitanas Nausėda. Visgi, Prezidentūros teigimu, ši iniciatyva nebuvo realizuota būtent dėl Ministrų kabineto kaltės.

Prokurorai nepasitenkinimą per mažais atlyginimais reiškia jau kurį laiką. Spalio pabaigoje virš 50 prokurorų kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydami priteisti atlyginti valstybės veiksmais padarytą žalą.

Pareiškėjai yra įsitikinę, kad sprendimas nuo 2023 m. liepos 1 d. padidinti teisėjų darbo užmokestį, proporcingai nepadidinus prokurorų atlyginimų, prilygsta jų atlyginimo mažinimui ir kartu yra prokurorų nepriklausomumo principo pažeidimas, teisės į teisingą darbo apmokėjimą pažeidimas, teisėtų lūkesčių ir lygiateisiškumo principų pažeidimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.