Teismas buvusį advokatą A. Surblį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, eksprokuroras A. Giniotis – išteisintas

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį buvusį advokatą Aivarą Surblį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, o buvusį prokurorą Aidą Giniotį kyšininkavimo byloje išteisino.

Panevėžio apygardos teismas.<br>Naujienų portalo jp.lt nuotr.
Panevėžio apygardos teismas.<br>Naujienų portalo jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2023, 12:29 PM

Kaip paskelbė baudžiamąją bylą nagrinėjusios Panevėžio apygardos teismo teisėjų kolegijos narys Algirdas Gaputis, buvęs Klaipėdos prokuroras A. Giniotis išteisinamas dėl kyšininkavimo, jam nepadarius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Tuo metu kiti du kaltinamieji, teismo sprendimu, pripažinti kaltais. Buvęs advokatas A. Surblys pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu, jam skirta 25 tūkst. eurų dydžio bauda, nuspręsta iš jo konfiskuoti 5,5 tūkst. eurų. Kitas kaltinamasis Virgilijus Valius teismo pripažintas kaltu dėl papirkimo, jam skirta 25 tūkst. eurų dydžio bauda.

Panevėžio apygardos teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Ši byla yra išskirta iš vadinamosios teisėjų korupcijos bylos, kuri šiuo metu yra nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Byloje eksprokuroras A. Giniočiui buvo pateikti kaltinimai 5,5 tūkst. eurų kyšio priėmimo, buvęs advokatas A. Surblys ir jo buvęs ginamasis V. Valius kaltinti papirkimu.

Teisėsauga anksčiau skelbė, kad buvusiam Klaipėdos apygardos prokurorui A. Giniočiui buvo pavestas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Prokuratūra teigia, jog A. Giniotis galimai už 5,5 tūkst. eurų buvusiam advokatui A. Surbliui atskleidė tarnybos paslaptį sudarančią informaciją bei priėmė įtariamajam V. Valiui palankius sprendimus, taip esą siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės. Teisėsauga įtarė, kad tuomet prokuroro pareigas ėjęs A. Giniotis galimai veikė įtariamojo V. Valiaus naudai.

Kaltinamieji byloje savo kaltės nepripažįsta.

2022 m. kovą Panevėžio apygardos teismas A. Surblio atžvilgiu priėmė sprendimą kitoje byloje. Teismas pripažino jį kaltu dėl prekybos poveikiu, vyrui skyrė 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. A. Surblys nuteistas už tai, kad Vilniuje dirbusiam buvusiam advokatui Drąsučiui Zagreckui esą pažadėjo paveikti tris teisėjus, kad šie, nagrinėdami baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, priimtų asmeniui palankų sprendimą.

Klaipėdos apygardos prokuroras A. Giniotis iš prokuroro pareigų atleistas 2019 m. rugsėjį, gavus tarnybinio patikrinimo išvadas bei siūlymą skirti asmeniui tarnybinę nuobaudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.