VRK patvirtino kitąmet vyksiančių Seimo rinkimų vienmandačių apygardų ribas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį vienbalsiai pritarė 2024 metais vyksiančių Seimo rinkimų vienmandačių apygardų ribų pakeitimams.

Rinkimai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rinkimai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 12:58 PM, atnaujinta Apr 25, 2024, 4:51 PM

Kaip nurodoma antrajame VRK parengtame apygardų ribų pokyčių projekte, daugiausia pakeitimų įvyks Šiaurės Lietuvoje – komisija nusprendė panaikinti Molėtų-Širvintų rinkimų apygardą, Širvintų rajono savivaldybės rinkimų apylinkes jungti prie Deltuvos pietinės apygardos, Molėtų rajono apylinkes – prie Nalšios pietinės apygardos, o Paberžės apylinkę, esančią Vilniaus rajono savivaldybėje, grąžinti Vilniaus rajonui. Taip pat vėl į vieną apygardą jungiami Visaginas su Ignalina.

„Iš viso 35 savivaldybės yra neskaidomos, tiesiog kitos savivaldybės yra per mažos, todėl jos jungiamos su kitomis savivaldybėmis ar kelios savivaldybės jungiamos į vieną apygardą. 12 savivaldybių yra didesnės nei reikia vienai rinkimų apygardai, jas tenka skaidyti“, – posėdyje teigė komisijos pirmininkė Lina Petronienė.

Ji pažymėjo, kad 24 rinkimų apygardos bus sudarytos iš 2 savivaldybių teritorijų, 10 apygardų – iš 3 savivaldybių teritorijų. Pirmą kartą viena rinkimų apygarda bus sudaryta net iš 4 savivaldybių, pridūrė komisijos pirmininkė.

L. Petronienė taip pat pastebėjo, kad komisija nagrinėjo visus iš gyventojų, bendruomenių ir savivaldybių gautus skundus ir alternatyvas, ieškodami mažiausiai blogo varianto.

„Tikrai buvo gauta nesutikimų, protestų, į dalį pavyko atsižvelgti. (...) Tiesiog buvo ieškota, kad būtų kuo mažesnis pokytis ir kad juo būtų sprendžiama viso regiono problema, o ne vienos savivaldybės“, – sakė komisijos pirmininkė.

Posėdyje aptarti ir kai kurie gyventojų, bendruomenių ir savivaldybių kreipimaisi dėl siūlomų pokyčių. Komisija diskutavo dėl Skaudvilės rinkimų apylinkės prašymo grąžinti ją į Tauragės rinkimų apygardą, tačiau siūlymui nebuvo pritarta.

Taip pat, aptarę prašymus dėl apygardų ribų pokyčių Vilniaus rajone, didesnė komisijos dalis palaikė pirmąjį ribų pakeitimo variantą, pagal kurį iš savivaldybės apygardos iškristų dalis pasienio gyvenviečių – Medininkai, Kalveliai, tačiau rajonui atitektų Pagirių apylinkė, taip pat keistųsi Nemenčinės apylinkės ribos, atsirastų ir Riešės apylinkė, grįžtų Paberžės seniūnija.

VRK duomenimis, šiuo metu vidutinis rinkėjų skaičius vienoje apygardoje siekia apie 34 tūkst. rinkėjų. Pagal Rinkimų kodekse nustatytas normas, nustatant rinkimų apygardų ribas yra leistinas keleto tūkstančių rinkėjų nuokrypis.

Visgi, pagal dabartinį rinkėjų skaičių, 7 vienmandatės rinkimų apygardos yra per mažos, 7 – per didelės. Visoms joms, kaip nurodė VRK, turi būti surastas sprendimas.

ELTA primena, kad, kaip numato Rinkimų kodeksas, Seimo rinkimams organizuoti ir vykdyti yra sudaroma viena daugiamandatė rinkimų apygarda ir 71 vienmandatė rinkimų apygarda: 70 – šalies teritorijoje ir 1 – pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda.

Artimiausi Seimo rinkimai numatomi 2024 m. spalio 13 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.