Po per visą Lietuvą nuaidėjusios šeimos dramos – jautri I. Skuodienės išpažintis: aš pasiruošusi prisiimti atsakomybę

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė prisipažįsta – jei reikės, prisiims atsakomybę. Taip ji teigia praėjus kelioms dienoms po visą Lietuvą pasiekusios šeimos dramos, kuomet vaizdo įraše buvo užfiksuoti verkiantį mažametį berniuką nuo mamos atplėšę vaiko teisių gynėjai.

Ilma Skuodienė
Ilma Skuodienė
 Paplitęs vaizdo įrašas.<br> Lrytas.lt koliažas
 Paplitęs vaizdo įrašas.<br> Lrytas.lt koliažas
Ilma Skuodienė<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ilma Skuodienė<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ilma Skuodienė<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Ilma Skuodienė<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Ilma Skuodienė<br>Prane
Ilma Skuodienė<br>Prane
Ilma Skuodienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 12:21 PM, atnaujinta Dec 6, 2023, 12:27 PM

Savo mintimis I.Skuodienė trečiadienį pasidalijo feisbuke.

„Gal ir nereikėtų, bet labai norisi pasidalinti mintimis, kurios lydi šiomis dienomis. Visų pirma, dar kartą nuoširdžiai apgailestauju dėl susiklosčiusios situacijos. Visi išgyvename stiprius jausmus ir tai labai nepaprasta. Suprantu ir priimu žmonių pyktį ir reakcijas, kurių sulaukiu. Tikrai nelengva išbūti.

Ir ši situacija, ir visuomenės reakcijos šalia visų neigiamų jausmų, nuomonių dar kartą parodo, kad mūsų visuomenėje jau tikrai vyksta pokytis. Kad mes tikrai esame dėmesingesni ir atidesni vaikams.

Tik pradėjusi darbą kartu su kolegomis siekiau ir dėjau dideles pastangas, kad keistųsi mūsų visų nuostatos ir požiūris į vaiką kaip į žmogų, į fizinių bausmių taikymą, į psichologinį vaikų vertinimą ir nuvertinimą, nes saugi ir laiminga vaikystė prasideda ir gali būti tik šeimose“, – rašė I.Skuodienė.

Ji teigė nebijanti dėl šios situacijos prisiimti atsakomybės.

„Esu pasiruošusi, jeigu to reikės ir bus tokie sprendimai. Esu rami, nes tikrai žinau, kad visus tuos tris metus stengiausi, dariau viską nuoširdžiai, su empatija, įsiklausant į kiekvieno vaiko, šeimos, kolegos situaciją. Ar viskas pavyko? Ne, tikrai ne viskas. Ar galima buvo geriau? Taip, visuomet galima geriau. Ar padaryta klaidų? Taip, tikrai.

Atleiskit už tai, bet žinau, kad tikrai stengiausi, man tai yra be galo svarbi misija.

Aš tikiu ir pasitikiu, kad kiekvienas iš mūsų, tiek vaiko teisių gynėjai, tiek visa visuomenė, esame teisingame kelyje ir pokytyje ir šio vykstančio proceso vaikų atžvilgiu jau nebepavyks sustabdyti.

Gal dar ne mūsų vaikai, bet jau mūsų vaikų vaikai augs tikrai emociškai sveikoje visuomenėje – tiek kiek tai įmanoma. Ačiū visiems, kurie palaikote. Tikiu, kad nelengva nepasiklysti šiame emociniame lauke“, – tvirtino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė.

I.Skuodienė taip pat ragino neprarasti pasitikėjimo vaiko teisių gynėjais.

„Jais dirba daug nuoširdžių, atsidavusių žmonių, kuriems tikrai rūpi ir jie įgyvendina mūsų visų misiją, kad vaikai augtų saugūs, o esant poreikiui pagalba būtų suteikta. Ir jeigu yra žmonių norinčių ir galinčių prisidėti – reaguoti, veikti ir padėti vaikui čia ir dabar – kviečiu prisijungti.

Mes nesame kiti. Iš kažkur. Mes esame iš mūsų tos pačios mūsų visuomenės, kurie kartu mokomės ir augame“, – rašė ji.

Primename, kad šią savaitę viešojoje erdvėje ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką.

Vaizdo įraše matoma, kad mažametis, plėšiamas iš mamos glėbio, verkia ir rėkia, o motina prašo pareigūnų vaiko neatimti.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba netruko sureaguoti – pasak įstaigos vadovės I.Skuodienės, vaizdo įraše matomi motina ir vaikas slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo. Pernai teismas priėmė sprendimus, nustatant vaiko gyvenamąją vietą su tėvu.

Mažametis paimtas iš mamos šių metų rugsėjį – įvykis ir užfiksuotas paplitusiame vaizdo įraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.