STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Utenos savivaldybės lėšų panaudojimo skaidrumo

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo savivaldybės tarybų narių veiklai skirtomis lėšomis Utenos rajono taryboje.

STT, Specialiųjų tyrimų tarnyba, STT biuras<br>T.Bauro nuotr.
STT, Specialiųjų tyrimų tarnyba, STT biuras<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 11:16 AM

„Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus (VIGS) atlikto tyrimo metu nustačius, kad buvusiems ir esamiems Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams buvo nepagrįstai išmokėti beveik 40 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto ir perdavus šiuos duomenis Specialiųjų tyrimų tarnybai, vakar pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba“, – rašoma STT išplatintame pranešime.

Teigiama, kad šių metų gegužę Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis, įvertinęs viešojoje erdvėje paskelbtą informaciją, pavedė VIGS prokurorui atlikti tyrimą dėl galimai ne pagal paskirtį Utenos politikų naudotų lėšų.

Šio tyrimo eigoje, Utenos rajono savivaldybės kontrolierius atliko išmokų, skirtų 2019–2023 m. kadencijos Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams su jų veikla susijusioms išlaidoms apmokėti, auditą ir pateikė prokuratūrai šio audito išvadas bei susijusius dokumentus.

Audito ataskaitoje konstatuojama, kad Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams 2019–2023 metų kadencijos laikotarpiu naudojant gautas išmokas nebuvo užtikrintas viešųjų lėšų racionalaus naudojimo ir tausojimo principas.

STT atkreipia dėmesį, kad iš viso nepagrįstomis ir / ar netinkamomis buvo pripažintos išlaidos 39 tūkst. 467 eurų sumai. Po šių prokuratūrai perduotų audito išvadų dvidešimt Utenos rajono savivaldybės tarybos narių suskubo jų neteisėtai gautas išmokas sugrąžinti į Utenos rajono savivaldybės biudžetą.

ELTA primena, kad pavasarį visuomenininkui A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jau yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl Vilniaus miesto, Kauno miesto, Šiaulių miesto, Kauno rajono, Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių, Ignalinos, Jonavos, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Ukmergės, Pasvalio rajonų bei Kretingos savivaldybių.

Dėl galimai neteisėtai pasisavintų tarybos nario veiklai skirtų lėšų įtarimai buvo pareikšti ir Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.