„Ekspress Grupp“ skųs Lietuvos konkurencijos tarybos sprendimą dėl lrytas.lt įsigijimo

Konkurencijos taryba pripažino, kad Estijos bendrovė „Ekspress Grupp“, valdanti naujienų portalą „Delfi“ pažeidė Konkurencijos įstatymą, kai nepranešusi institucijai ir negavusi jos leidimo įsigijo įmonę „Lrytas“.

lrytas.lt portalas.<br>T.Bauro nuotr.
lrytas.lt portalas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 11:51 AM, atnaujinta Dec 22, 2023, 12:52 PM

Kaip nurodoma pranešime, Estijos bendrovei skirta 140 460 Eur bauda. Įmonė taip pat įpareigota ne vėliau kaip per 2 mėnesius nutraukti pažeidimą arba atkurti ankstesnę padėtį ar pašalinti pažeidimo pasekmes.

Pati „Ekspress Grupp“ pranešė, kad teisme ginčija Konkurencijos tarybos sprendimą skirti bendrovei baudą už konkurencijos taisyklių pažeidimą įsigyjant Lietuvos naujienų portalą „Lrytas“.

„Ekspress Grupp“ valdybos pirmininkė Mari-Liis Ruutsalu pažymėjo, kad „Ekspress Grupp“ nesutinka su Lietuvos konkurencijos tarybos pozicija ir ketina ginčyti sprendimą teisme.

„Ginčo esmė yra susijusi su „Lrytas“ iki sandorio gautų pajamų geografinio priskyrimo klausimo iki sandorio pagal Lietuvos teisę išaiškinimu. Pagal Lietuvos konkurencijos taisykles, sandoriai, viršijantys tam tikras apyvartos ribas, gali būti vykdomi tik gavus išankstinį Lietuvos konkurencijos tarybos leidimą. Mes ir mūsų teisiniai konsultantai iš advokatų kontoros „Ellex“ laikomės nuomonės, kad bendrovių apyvarta Lietuvoje prieš įsigyjant portalą neviršijo 20 mln. eurų ribos, dėl ko išankstinis Konkurencijos tarybos sutikimas sandoriui nebuvo reikalingas.

Mūsų nuomone, ši pozicija atitinka europines konkurencijos taisykles. Analogiškais geografinio pajamų priskyrimo principais vadovaujasi ir įvairių Europos šalių mokesčių priežiūros institucijos. Tačiau konkuruojantis lietuviškas naujienų portalas „15min“, priklausęs „Postimees Grupp“, pateikė skundą, kuriuo remdamasi Konkurencijos taryba atliko šio sandorio tyrimo procedūrą.

Norime, kad šios situacijos vertinimą atliktų teismas, todėl ir ruošiamės į jį kreiptis. Jei teismas nesustabdys Konkurencijos tarybos sprendimo galiojimo teisinio ginčo laikotarpiui, „Ekspress Grupp“ turės pateikti Konkurencijos tarybai pranešimą apie koncentraciją, inicijuodama koncentracijos kontrolės procedūrą. Pagal įstatymus, „Ekspress Grupp“ taip pat privalės sumokėti paskirtą baudą, nepaisant to, kad nesutinka su institucijos išvadomis“, – komentavo M. Ruutsalu.

Konkurencijos taryba primena, kad tyrimas buvo pradėtas šių metų rugpjūčio 8 d., įvertinus bendrovės „15min“ pateiktą pareiškimą ir surinkus pakankamai duomenų, leidusių įtarti, kad 2022 m. gruodžio 9 d. „Ekspress Grupp“ sandoriui, kurio metu įsigijo 100 proc. „Lrytas“ akcijų, reikėjo gauti Konkurencijos tarybos leidimą, nes įmonių pajamos viršijo Konkurencijos įstatyme nustatytas ribas.

Įstatyme numatyta, kad apie planuojamą sandorį privaloma pranešti Konkurencijos tarybai ir gauti jos leidimą, jeigu koncentracijoje dalyvaujančių bendrovių suminės bendrosios pajamos Lietuvoje paskutiniais prieš sandorį metais yra didesnės negu 20 mln. Eur ir jeigu kiekvieno sandorio dalyvio bendrosios pajamos Lietuvoje viršija 2 mln. Eur. Pranešimas apie koncentraciją turi būti pateiktas Konkurencijos tarybai iki sandorio įgyvendinimo.

„Ekspress Grupp“ laikėsi nuomonės, kad jai nekilo pareigos apie koncentraciją pranešti Konkurencijos tarybai, nes bendrosios sandorio dalyvių pajamos nesiekė 20 mln. Eur, kadangi bendrovės „Lrytas“ pajamos už reklamos ploto pardavimą, gautos iš užsienyje registruotų klientų, esą neturėtų būti priskirtos pajamoms, gautoms Lietuvoje.

Vis dėlto Konkurencijos tarybos vertinimu, iš užsienyje registruotų klientų gautos bendrovės „Lrytas“ pajamos laikytinos pajamomis, gautomis Lietuvoje, nes skaičiuojant bendrąsias pajamas yra svarbu atsižvelgti, kur vyksta konkurencija, o ne į reklamos ploto pirkėjų registracijos adresą. Lietuviškų interneto naujienų portalų konkurencija dėl reklamos pajamų, kaip nustatė institucijos ekspertai, vyksta Lietuvoje, kadangi užsienyje registruoti reklamos ploto pirkėjai per portalą „Lrytas“ tikisi pasiekti būtent Lietuvos auditoriją, besidominčią Lietuvos ir užsienio aktualijomis.

Konkurencijos taryba konstatavo, kad „Lrytas“ pajamos, gautos iš užsienio reklamos ploto pirkėjų, yra laikytinos Lietuvoje gautomis pajamomis, o bendrosios koncentracijos dalyvių pajamos 2022 m. viršijo įstatyme numatytą 20 mln. Eur ribą.

Naujienų agentūra ELTA yra „Ekspress Grupp“ valdomos „Delfi“ dukterinė įmonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.