Ukmergės rajono meras nusiteikęs ryžtingai – dėl VRK sprendimo kreipėsi į teismą

Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas Vilniaus apygardos administraciniam teismui (nuo š. m. sausio 1 d. – Regionų administracinis teismas) apskundė Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) 2023 m. lapkričio 30 d. sprendimą Nr. Sp-291 „Dėl 2024 metų Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų vienmandačių rinkimų apygardų sudarymo“.

Darius Varnas, Ukmergės rajono savivaldybės meras.<br>D.Vyto nuotr.
Darius Varnas, Ukmergės rajono savivaldybės meras.<br>D.Vyto nuotr.
Primename, kad pirmąjį apygardų ribų projektą VRK visuomenei pristatė 2023 metų rugsėjo pradžioje, o antrasis ir pagal suinteresuotų asmenų ir įvairių regionų bendruomenių gautus pasiūlymus pakoreguotas variantas buvo paskelbtas spalio mėnesį.
Primename, kad pirmąjį apygardų ribų projektą VRK visuomenei pristatė 2023 metų rugsėjo pradžioje, o antrasis ir pagal suinteresuotų asmenų ir įvairių regionų bendruomenių gautus pasiūlymus pakoreguotas variantas buvo paskelbtas spalio mėnesį.
Daugiau nuotraukų (2)

Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus informacija

2024-01-03 13:56

„Mes nuo pat pradžių nepritariame VRK inicijuotiems ir priimtiems vienmandačių rinkimų apygardų ribų pokyčiams ir kovosime iki galo. Mūsų argumentai ir siūlymai yra labai svarbūs. Neleisime suskaldyti rajono teritorijos ir Ukmergės rajono savivaldybės rinkėjus priskirti skirtingoms apygardoms – kad jie balsuotų už skirtingus kandidatus į Lietuvos Respublikos Seimą,“ – teigia meras D.Varnas ir prašo teismo minėtą VRK sprendimą panaikinti.

Pasak D.Varno, ruošdamasi šių metų spalį vyksiantiems parlamento rinkimams, VRK sudarė 71 vienmandatę Seimo rinkimų apygardą ir patvirtino jų ribas paskubomis, neįvertinusi Ukmergės rajono savivaldybės išreikšto nepritarimo, nurodytų aplinkybių, pateiktų argumentų bei siūlymų. Tokie Ukmergės rajono savivaldybės mero pasirašyti raštai pernai VRK buvo pateikti du kartus: spalio 6-ąją ir lapkričio 15 dieną.

Primename, kad pirmąjį apygardų ribų projektą VRK visuomenei pristatė 2023 metų rugsėjo pradžioje, o antrasis ir pagal suinteresuotų asmenų ir įvairių regionų bendruomenių gautus pasiūlymus pakoreguotas variantas buvo paskelbtas spalio mėnesį. Patobulinus ir pastarąjį variantą, 2023 m. lapkričio 30 d. VRK posėdyje buvo priimtas sprendimas patvirtinti 2024 m. Seimo apygardų ribas.

Braižant naująjį rinkimų apygardų žemėlapį, Ukmergės rajonas suskaldytas – dalis teritorijos priskirta Deltuvos šiaurinei apygardai, likusi – Deltuvos pietinei. Deltuvos šiaurinę apygardą sudarytų trijų rajonų: Anykščių, Panevėžio ir Ukmergės, o Deltuvos pietinę dviejų – Širvintų ir Ukmergės rajonų rinkėjai.

Planuojamos Deltuvos šiaurinės apygardos atveju Ukmergės rajono savivaldybės rinkėjai sudarys mažiausią dalį – 5236 rinkėjai, kai tuo tarpu Panevėžio rajono savivaldybės – 7762 rinkėjai (1,5 karto daugiau), o Anykščių rajono savivaldybės – net 20563 rinkėjai (beveik 4 kartus daugiau), todėl Ukmergės rajono savivaldybės gyventojai turės labai mažą tikimybę išsirinkti savo interesus atstovaujantį Seimo narį.

„Tai tik dar labiau atitolins žmones nuo valdžios plačiąja šio žodžio prasme. Visa tai atims galimybę rinkėjams vienmandatėse apygardose išsirinkti atstovus, kuriuos jie geriausiai pažįsta ir kuriais pasitiki. Tai paskatins nepasitikėjimą valdžia, abejingumą ir ženkliai sumažins motyvaciją dalyvauti rinkimuose. Potencialus rinkėjas, net ir norėdamas realizuoti savo konstitucinę rinkimų teisę, neturės realios galimybės to padaryti vien dėl formalaus ir nepamatuoto apygardų ribų formavimo.

Be to, tokie pokyčiai ne tik apsunkins rinkėjams balsavimo teisės įgyvendinimą, bet ir apygardų bei apylinkių rinkimų komisijų darbo organizavimą. Apygardos rinkimų komisijai Deltuvos šiaurinės vienmandatės apygardos atveju reikės bendradarbiauti net su trijų, o Deltuvos pietinės vienmandatės apygardos atveju – su dviejų skirtingų savivaldybių administracijomis, užtikrinant tinkamą balsavimo patalpų paruošimą, taip apylinkių komisijų nariams būtų apsunkinamas susisiekimas su Apygardos rinkimų komisijos būstine ,“– teigiama teismui adresuotame Ukmergės rajono savivaldybės mero skunde.

Jame taip pat nurodoma, jog VRK Ukmergės rajono savivaldybei pernai gruodžio 15-ąją atsiųstame rašte pati patvirtino, kad perbraižant apygardų žemėlapį vienoms savivaldybėms buvo suteiktas pranašumas, atkuriant jų teritorijų vientisumą, tačiau tas padaryta kitų savivaldybių (Ukmergės ir Zarasų rajonų) sąskaita.

„Lietuvos Respublikos Konstitucijos skelbia, kad įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs. Joje taip pat pažymima, kad žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. Nepagrįstai išskirdama ir suteikdama privilegijų vienų savivaldybių rinkėjams bei varžydama kitų savivaldybių rinkėjų teises, VRK neabejotinai pažeidė Konstitucijoje įtvirtintas nuostatas“, – įsitikinęs Ukmergės rajono savivaldybės meras D.Varnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.