V. Adamkus: D. Trumpo grįžimas į Baltuosius rūmus būtų katastrofa laisvajam pasauliui

Artėjant JAV prezidento Joe Bideno kadencijai į pabaigą, Lietuvai dvi kadencijas vadovavęs Valdas Adamkus abejoja, kad šiemet vyksiančiuose Amerikos Valstijų prezidento rinkimuose Donaldas Trumpas po pertraukos sugrįš į Baltuosius rūmus.

Valdas Adamkus<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Konopackienė

Jan 3, 2024, 10:09 PM

Tačiau jei taip ir nutiktų, tai būtų „katastrofa visam laisvajam pasauliui“, trečiadienį LRT laidoje teigė prezidentas.

Visgi V. Adamkus sako pastebintis, kad D. Trumpas šansų laimėti rinkimus turi mažai.

„Priešrinkiminės įtampos, aišku, yra, bet jau pirmieji geri ženklai – kai kurios individualios valstijos jau yra beveik teisiškai eliminavusios tolimesnį Trumpo pasireiškimą toje valstybėje“, – pažymėjo jo Ekscelencija.

Anot prezidento, tai, kad D. Trumpas tuo pačiu metu siekia tapti JAV prezidentu ir yra teisiamas, – yra beprecedentis atvejis, todėl, neabejoja jis, amerikiečiai pasirinks teisingai.

„Tokių atvejų, kai vienu metu kovojama dėl aukščiausios valstybės pozicijos ir tuo pat metu sėdima kaltinamųjų suole teisme, nėra buvę. Man atrodo, tas paveiks Amerikos visuomenę, kuri mąsto labai teisingu būdu ir žiūri savo valstybės ateities ir politiškai, ir duos teigiamą rezultatą“, – teigė V. Adamkus, pridurdamas, kad nors tikimybė, jog D. Trumpas laimės rinkimus, yra labai nedidelė, įtampos gali būti.

ELTA primena, kad dvi apkaltas išgyvenęs buvęs JAV prezidentas D. Trumpas kovą Vašingtone bus teisiamas dėl sąmokslo pakeisti 2020 m. rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas J. Bidenas, rezultatus.

Džordžijoje jam taip pat gresia kaltinimai dėl įtariamo sąmokslo pakeisti balsavimo rezultatus šioje pietinėje valstijoje.

Meine ir Kolorade pirminiai prezidento rinkimai vyks kovo 5 d. – vadinamąjį „super antradienį“, kai rinkėjai eis prie balsadėžių daugiau kaip tuzine valstijų, įskaitant Kaliforniją ir Teksasą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?