A. Bilotaitė apie mergaitės pagrobimą Kaune: tai – išimtinis atvejis

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, vaikų pagrobimai Lietuvoje yra išimtinai reti. Todėl, tikina ji, dėl pastarojo Kaune įvykusio mergaitės pagrobimo saugumo situacija šalyje nėra pasikeitusi.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Irtautė Gutauskaitė

Jan 10, 2024, 10:59 AM, atnaujinta Jan 10, 2024, 11:38 AM

„Noriu nuraminti, kad tokie įvykiai, kurie įvyko Kaune, yra išimtinai reti atvejai. Tendencijų ir aplinkybių, rodančių, kad saugumo situacija Lietuvoje pasikeitė – tikrai nėra“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo ministrė.

„Didžioji dalis atvejų – 99 proc. atvejų, kai dingsta vaikai, jie atsiranda per 2–3 paras. Dauguma yra randami pas savo draugus, gimines, prekybos centruose. Nemažą dalį dingusių tokių atvejų sudaro tie atvejai, kai vaikai tampa savo tėvų konfliktų įkaitais. Kalbant apie pagrobimo atvejus, tokie atvejai Lietuvoje apskritai išimti. Tai yra tikrai išimtinis atvejis“, – teigė A. Bilotaitė.

Ministrei pritarė Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, patikindamas, kad bendra saugumo situacija šalyje dėl pastarojo įvykio yra nepakitusi.

„Kalbant apie bendrą saugumo situaciją šalyje, tai mes turime preliminarius praėjusių metų duomenis apie registruotą nusikalstamumą mūsų šalyje, tai tikrai noriu pasakyti, kad drastiškų pokyčių praėjusiais metais, lyginant su 2022, 2021 metais, tikrai neįvyko“, – spaudos konferencijoje teigė policijos atstovas.

„Policija registravo šalyje šiek tiek daugiau negu 50 nusikalstamų veikų, tai yra iš esmės panašūs skaičiai kaip ir užpraeitais metais. (...) Tikrai Lietuva yra saugi šalis, turbūt viena iš saugiausių regione ir galbūt Europos Sąjungoje“, – pridūrė R. Požėla.

Tobulins policijos reagavimą į pranešimus apie galimus vaikų pagrobimus

Trečiadienio ryte įvykusiame vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės, generalinio komisaro R. Požėlos ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės Ilmos Skuodienės susitikime buvo aptartos prevencinės rekomendacijos visuomenei ir institucijoms. Taip pat, anot ministrės, sutarta peržiūrėti policijos reagavimo algoritmus.

„Buvo aptarta, kad policija pakels savo reagavimo kartelę, reaguojant į tokius įvykius, kas susiję su vaikais“, – sakė A. Bilotaitė.

R. Požėla antrino ministrei ir pridūrė, kad į tokių įvykių prevenciją bus labiau įtraukti ir bendruomenėse dirbantys pareigūnai, bendraujantys su tėvais ir vaikais.

„Dėl vaikų situacijos – tikrai peržiūrėsime mūsų reagavimo algoritmus, kad kiekvienas toks signalas nenukristų į C ar kitus lygius, o tai būtų aukščiausio lygio reagavimas. Lygiai taip dar kartą gims pavedimai mūsų bendruomenės pareigūnams, kurie eina į mokyklas, dirba su vaikais, kad dar kartą grįžtų prie rekomendacijų“, – pabrėžė generalinis komisaras.

Primena, kaip užtikrinti vaikų saugumą

Susitikime taip pat aptartos vaikų saugumo užtikrinimo rekomendacijos tėvams ir mokyklų bendruomenėms. Jas pristatė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė. Specialistė atkreipia dėmesį, kad pirmiausia vaiko saugumas turi būti aptartas šeimoje. Ji taip pat primena, kokių priemonių būtina imtis tėvams, siekiant apsaugoti savo vaiką.

„Labai svarbu kalbėti su vaikais namuose, jiems suprantama kalba tada, kada nusprendžiama, kad jis gali būti vienas kieme, lauke ar keliauti į ugdymo įstaigą. Šeima turi susitarti, nuo kada vaikas gali keliauti vienas ar likti vienas namuose – pagal įstatymą tai nuo 6 metų, be vyresnių kaip 14 metų priežiūros. Bet tai reikėtų nuspręsti atsižvelgiant į kiekvieno vaiko amžių ir raidą“, – sako I. Skuodienė.

Ji pažymi, jog jei šeimoje sutariama, kad vaikas turės kažkur eiti vienas – į kiemą, mokyklą ar iš jos – labai svarbu sutarti kelią, kuriuo jis keliaus.

„Būtina pasikalbėti apie saugų maršrutą, būtinai apšviestą, praeinamą visiems žmonėms ir matomą, einant ne takeliais, ne parkeliais ir vengiant nuošalių, gamyklinių vietų, stotelių, kuriose nepravažiuoja maršrutai ir panašiai. Taip pat, atsižvelgti į paros laiką“, – priminė I. Skuodienė.

„Būtina nuolat palaikyti ryšį, ar tai mobilus telefonas, ar sekimo programos, susitarti su vaiku, kad, jei neatsiliepia mama, skambintų tėčiui, seneliui ar kitam artimajam. Lygiai taip pat būtina turėti vaiko draugų, bendraklasių telefoną, draugų tėvų telefoną, kur galėtumėte susisiekti“, – pridūrė specialistė.

ELTA primena, kad nuo sekmadienio ieškota Kaune dingusi devynmetė buvo rasta. Tai antradienio vakarą patvirtino Kauno policija. Mergaitę įtariamas pagrobėjas laikė garaže, ten įvyko ir pagrobėjo sulaikymas, jį atliko „Aras“. Pareigūnai buvo informuoti, kad įtariamasis gali būti ginkluotas. Tačiau minėtasis ginklas rastas nebuvo.

„Prieš asmenį buvo panaudoti antrankiai, mergaitė buvo kartu. Tai nebuvo paprasta operacija, nes turėjome informaciją apie tai, kad asmuo gali būti ginkluotas. Mergaitė šiuo metu yra Kauno klinikose, ją apžiūri ekspertai. Devynmetė yra tėvų priežiūroje“, – trečiadienio naktį surengtoje spaudos konferencijoje teigė Generalinis komisaras Renatas Požėla. 

R. Požėla Eltai taip pat patvirtino, kad įtariamasis yra policijos komisariate, pradėtos jo apklausos procedūros. Mergaitė išvežta apžiūrai į Kauno klinikas, nurodė jis.

Primenama, jog 2014 metais gimusi mergaitė iš namų, esančių Kaune, Trešnių take, išėjo sekmadienio vakarą. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai ir kitos institucijos nuo tos dienos vykdė jos paiešką.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.