A. Petrošius teigia sulaukęs Klaipėdos savivaldybės darbuotojų pagalbos šauksmo: vadovybę kaltina mobingu

Seimo narys, konservatorius Audrius Petrošius teigia, kad sulaukė pagalbos prašymų iš Klaipėdos savivaldybėje dirbančių žmonių – esą šie iš miesto vadovų patiria mobingą.

Audrius Petrošius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Audrius Petrošius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos meras A.Vaitkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos meras A.Vaitkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Audrius Petrošius<br>V.Skaraičio nuotr.
 Audrius Petrošius<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 4:51 PM, atnaujinta Jan 16, 2024, 4:53 PM

Situaciją antradienį parlamentaras aprašė savo feisbuko paskyroje.

„Į Klaipėdą grįžo tarybiniai laikai? (...) Darbuotojai šiandien yra atsidūrę situacijoje, kuomet prieš galios pozicijoje esančius valdančiuosius belieka slapta šauktis pagalbos. Viešumas ir savo teisių gynimui skirtos institucijos yra vieninteliai likę ginklai, kurie gali apsaugoti nuo galimo susidorojimo.

Apie tai turime kalbėti garsiai, todėl kviečiu visus ne tik įdėmiai perskaityti apie esamą situaciją, tačiau ir JA PASIDALINTI. Kuo daugiau šviesos, tuo mažiau galimybių nebūtinai švariems žaidimams tamsoje.

Lapkričio pabaigoje ant savo darbinio stalo Seime radau anoniminį man skirtą laišką – pagalbos šauksmą, pasirašytą Klaipėdos m. savivaldybės administracijos darbuotojų bei savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų ir darbuotojų, prašančių padėti, nurodančių, kad į Klaipėdą grįžo tarybiniai laikai, darbuotojai yra įbauginti, nebežino, kur kreiptis, esą yra daroma viskas, kad informacija nepasiektų viešumos.

Skunde nurodyta daugybė įvairiausių situacijų bendraujant su vicemere V.Raugele ir vadovais, tarp kurių – nuolatinis rėkimas ir žeminimas girdint kitiems kolegoms, blogos nuotaikos išliejimas, neaiškių užduočių formavimas ne pagal darbo sritis, nerealių terminų užduotims numatymas, reikalavimas dalyvauti posėdžiuose ne darbo metu, nuomonės ir užduočių keitimas formuojant užduotis, mero nuteikinėjimas prieš nepatikusius darbuotojus.

Įstaiga savo viduje atliko mikroklimato tyrimą, tačiau pastarasis nebuvo anoniminis, kaip žinia, darbuotojai nėra linkę tokiais atvejais atskleisti savo tapatybių, suprasdami, kuo tai baigsis. Situacija tokia, kad darbuotojai ne tik bijo dėl savo darbo vietų, tačiau neretai jų kasdienybė yra palydima ašarų, pasitaikyta ir nualpimo atvejų“, – dėstė A.Petrošius.

Seimo narys teigė jau kreipęsis į Valstybinę darbo inspekciją (VDI), prašydamas ištirti susidariusią situaciją. VDI, A.Petrošiaus teigimu, skubiai atliko neplaninį įstaigos patikrinimą.

„Aiškinantis galimo psichologinio smurto visų darbuotojų atžvilgiu apraiškas, įstaigos darbuotojams internetu buvo pateiktos anoniminės anketos, prašant atsakyti į klausimus apie psichologinį mikroklimatą darbovietėje. Rezultatai leidžia teigti, KAD SKUNDE ESANTI INFORMACIJA PASITVIRTINO!

Apklausoje sudalyvavo daugiau kaip 56% darbuotojų (265/471). Išanalizavus jų duomenis nustatyta, kad bendroji situacija dėl psichologinės atmosferos įstaigoje NĖRA PAKANKAMAI GERA.

Beveik 66% apklaustųjų nurodė, kad darbo aplinkoje patiria stresą ir įtampą, kuriuos sieja su darbo krūviu, netinkamu darbo organizavimu ir darbo apmokėjimo sistema. Beveik 19% nurodė, kad per kalendorinius metus savo atžvilgiu darbo aplinkoje patyrė psichologinį smurtą iš vicemerų, tiesioginių vadovų bei kolegų.

Skunde ypač daug dėmesio skirta Klaipėdos m. vicemerės Vaidos Raugelės asmeniui ir jos elgesiui. Per 86.6% nurodė negalintys įvardyti asmens, į kurį įstaigoje būtų galima kreiptis patyrus psichologinį smurtą.

Įstaigos vadovui surašytas reikalavimas, įpareigojantis pašalinti nustatytus pažeidimus, pateiktos rekomendacijos“, – aiškino A.Petrošius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.