Teisingumo ministerija: Lietuva neatmeta galimybės skųsti EŽTT sprendimą byloje dėl CŽA kalėjime kalinto užsieniečio

Lietuva neatmeta galimybės skųsti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo, kuriuo pripažinta, jog kalinant Saudo Arabijos pilietį, kaip įtariama, slaptame JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kalėjime Lietuvoje, buvo pažeista Europos žmogaus teisių konvencija.

Įtariamas CŽV kalėjimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Įtariamas CŽV kalėjimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Įtariamas CŽV kalėjimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Įtariamas CŽV kalėjimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija Smirnovaitė

Jan 17, 2024, 12:38 PM

„Teismas priėmė sprendimą ankstesnės bylos pagrindu – tada Lietuva prašė pakartotinai įvertinti prašymą ir jis buvo atmestas – gal ir šį kartą lauktų panašus scenarijus. Bet tai nereiškia, kad Lietuva negali jo skųsti“, – Eltai trečiadienį teigė teisingumo ministrės atstovas žiniasklaidai Paulius Žeimys.

Pasak jo, sprendimas dėl skundo teikimo bus priimtas sutarus visoms, teismo sprendime atsakingomis įvardintoms institucijoms – Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijoms bei Generalinei prokuratūrai.

„Kol kas analizuojami argumentai, kurie įtikino teismą, kad buvo pažeista Europos žmogaus teisių konvencija“, – pridūrė P. Žeimys.

EŽTT antradienį nusprendė, kad byloje dėl neteisėto Saudo Arabijos piliečio Mustafa al-Hawsawio kalinimo buvo pažeista Europos žmogaus teisių konvencija. M. al-Hawsawi buvo kalinamas, kaip įtariama, slaptame CŽA kalėjime Lietuvoje. Teismas nusprendė, kad Lietuva turi atlyginti pareiškėjui 100 tūkst. eurų neturtinės žalos ir atlyginti jam atstovavusiai nevyriausybinei organizacijai REDRESS 30 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Kaip rašoma EŽTT pranešime, teismas konstatavo, kad buvo pažeisti Europos žmogaus teisių konvencijos straipsniai, draudžiantys nežmonišką ar žeminantį elgesį, užtikrinantys teisę į teisingą bylos nagrinėjimą, taip pat teisę į laisvę ir saugumą, teisę į privataus gyvenimo gerbimą ir teisę į veiksmingas teisinės gynybos priemones.

EŽTT konstatavo pažeidimą dėl to, kad Lietuva neatliko tinkamo tyrimo dėl pareiškėjo atžvilgiu tariamai vykdytų veiksmų. Kartu, EŽTT nustatė Konvencijos pažeidimus dėl pareiškėjo programoje patirtų kankinimų, jo laisvės ir privataus bei šeimos gyvenimo apribojimų. Taip pat Lietuvai nustatyta atsakomybė dėl to, kad pareiškėjui kyla mirties bausmės grėsmė jurisdikcijoje, kurioje jam nebus užtikrintas Konvencijos teisingo teismo garantijas užtikrinantis procesas.

EŽTT taip pat nusprendė, kad šios bylos kontekste Lietuvai kyla pareiga imtis individualiųjų priemonių, siekiant pažeistų pareiškėjo teisių atkūrimo, kreipiantis į JAV valdžios institucijų atstovus, siekiant pašalinti ar bent jau, kiek įmanoma, sumažinti pareiškėjo patirtų Konvencijoje įtvirtintų teisių pažeidimų sukeltus padarinius, Lietuva yra taip pat įpareigota siekti, kad pareiškėjui nebūtų įvykdyta mirties bausmė. Be to, turi būti neatidėliotinai imtasi būtinų aktyvių veiksmų Lietuvoje vykdomame ikiteisminiame tyrime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.