Kaliningrade apsilankęs V. Putinas vietos lietuvių nesudomino, nors savo „šou“ ir surengė

Kaliningrade ketvirtadienį apsilankęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesulaukė nei vietos lietuvių, nei ypatingo pačių rusų dėmesio – priešingai nei saugumo priemonės, kurių jis ėmėsi, bendraudamas su studentais.

Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-01-29 20:58, atnaujinta 2024-01-30 09:13

Studentai sulaukė draudimų

Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad vietos lietuviai į V.Putino vizitą net nesureagavo.

„Jokios absoliučiai reakcijos. V.Putinas daug kartų buvęs Kaliningrade, tuo labiau, kad jo pirmoji žmona Liudmila buvo iš Kaliningrado, tai jis ten lankydavosi labai dažnai, kol uošvė buvo gyva.

Iš tiesų niekas nesureikšmino jo vizito – neteko girdėti, kad kas sakytų, jog „štai, prezidentas atskrido, jau kažkas bus“. Nieko panašaus“, – patikino S.Šamborskis.

Apskritai lietuviai Kaliningrade, anot S.Šamborskio, šiuo metu neišgyvena pačių geriausių laikų.

„Mūsų tautiečiai dabar iš viso tokie, sakyčiau, užglušinti ir užspausti, neturi jokio balso ten, išskyrus vieną kitą žmogų, kuris ten užima tam tikras pareigas“, – teigė jis.

O ir patys Kaliningrade gyvenantys rusai, lietuvių bendruomenės pirmininko teigimu, didžiulio susidomėjimo V.Putino vizitu nedemonstravo.

„Visur yra tų vadinamųjų „ultra-patriotų“ arba „sofos patriotų“, kurie jau tokio amžiaus, kad negali nei kariauti, nei nieko padaryti – jiems patogu būti tokiais patriotais, sakyti, kad mes už Rusiją. Bet jeigu kalba pasisuktų apie tai, kad jų vaikai ar anūkai turi eiti kariauti, iš karto pasikeičia tonas ir nuomonė. Tokių su vėliavėlėmis ir gėlytėmis visada atsiranda“, – kalbėjo S.Šamborskis.

Tiesa, V.Putino vizitas Kaliningrade taip pat neapsiėjo be ypatingų saugumo priemonių. Teigiama, kad Baltijos federaliniame Imanuelio Kanto universitete apsilankęs V.Putinas turėjo griežtų reikalavimų studentams: viso apsilankymo metu studentams buvo uždrausta palikti bendrabučius, užsisakyti maisto ir net kviesti greitąją pagalbą.

S.Šamborskis pasakojo, kad pasikalbėti su V.Putinu buvo leista tik nepriekaištingą savo sveikatą įrodžiusiems studentams.

„Studentai, kiek žinau, buvo labai atidžiai atrinkti ir patikrinti, prieš tai turėjo niekuo nesirgti, buvo varomi pas gydytojus, turėjo pateikti pažymas“, – pasidalino Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas.

O ir pasirodęs universitete esą laikėsi sau įprastos retorinės linijos.

„Jis bando pūsti tą didžiarusišką patriotizmą, kad tie studentai klausytų ir galvas guldytų už jo idėjas. Jis moka tokių „istorinių“ paskaitų paskaityti, nors iš tiesų viskas būna melas ir demagogija. Maždaug, „taip pasakė prezidentas ir visi turi klausyti, visi turi jam melstis“, – kalbėjo S.Šamborskis.

„Tai buvo tokia pachazuka, kaip rusai sako“, – pridūrė jis.

Retorika nesikeičia

Politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius V.Putino vizitą į Kaliningradą labiau sietų su artėjančiais prezidento „rinkimais“ Rusijoje nei su kokia nors politine žinute Vakarams ar Lietuvai.

„Bent jau iš to, kas ten buvo, nematyčiau jokių ypatingų žinučių. Vertinčiau, kad tai tieisog rutininis įvairiausių regionų apvažiavimas prieš „rinkimus“. Kaliningradas vis tiek jiems yra toks specialus regionas, tai prieš vadinamuosius „rinkimus“ jiems reikia parodyti, kad kažkas vyksta, tad tas važiavimas yra natūralus“, – įvertino M.Laurinavičius.

Nors V.Putinas pastaruoju metu vis užsimena apie rusakalbius Baltijos šalyse, aiškindamas, kad Latvija ir kitos Baltijos valstybės „išmeta etninius rusus“ iš savo teritorijos ir kad ši situacija „tiesiogiai atsiliepia Rusijos saugumui“, M.Laurinavičius pabrėžė, kad iš esmės V.Putino retorika nesikeičia.

„Baltijos šalių rusakalbių korta yra naudojama nuo 1990 metų, ji kartais vis ištraukiama“, – pabrėžė jis.

Šis paskutinis V.Putino pareiškimas, M.Laurinavičiaus teigimu, yra tiesioginė Kremliaus reakcija į Latvijoje priimtus įstatymus dėl Rusijos piliečių, neatitinkančių iškeltų kriterijų, o ne kokia nors provokacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.