V. Mitalas: ilgainiui santykiai su Kinija stabilizuosis, laikas gydo visas žaizdas

Nors Kinija praėjusią savaitę nusprendė nebeišduoti vizų Lietuvos piliečiams, visgi, „laisvietis“ Vytautas Mitalas mano, kad ilgainiui pašliję santykiai tarp Vilniaus ir Pekino normalizuosis.

Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>A.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas<br>A.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 31, 2024, 9:31 AM

„Tikiu, kad išsispręs. Laikas visada geriausiai gydo žaizdas, net ir kalbant apie tokius didelius klausimus“, – trečiadienį „Žinių radijui“ komentavo V. Mitalas.

„Problema bus trumpalaikė. Kursas, kurį Lietuvos valstybė yra paėmusi, yra labai teisingas. Mes nesiginčijame su vienos Kinijos politika, kurios Lietuva ir laikosi. Tačiau vystome draugiškus ryšius ir su Taivanu“, – tikino Seimo vicepirmininkas.

Praėjusią savaitę iš Taivano grįžęs parlamentaras sako, kad Lietuva galėtų pasimokyti iš Taipėjaus, kaip sustiprinti savo gynybą.

„Manau yra labai svarbu, kad Lietuva plėtotų savo gynybos pramonę. Lietuva galėtų perimti pamokas ir, pavyzdžiui, vystyti dronų gamybą“, – kalbėjo V. Mitalas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę užsienio reikalų ministras G. Landsbergis patvirtino, jog Kinijos atstovybė sustabdė vizų išdavimą Lietuvos piliečiams.

Visgi, kodėl vizos neišduodamos ir ar tokia situacija yra laikina, G. Landsbergis teigė, kad kol kas pakomentuoti negali.

Lietuvai leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 metų pabaigoje Kinija pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampos dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.