Latvijos teisėsauga sulaikė A. Ramanausko-Vanago paminklą galimai išniekinusį vyrą

Sausio pabaigoje Merkinėje (Varėnos raj.) partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paminklą raudonais dažais apliejęs niekadėjas įkliuvo Latvijos teisėsaugos pareigūnams – remdamasis savo šaltiniais pranešė naujienų portalas TV3.

 Partizanų vado A.Ramanausko-Vanago paminklas buvo apipiltas raudonais dažais.<br> Merkinės muziejaus nuotr.
 Partizanų vado A.Ramanausko-Vanago paminklas buvo apipiltas raudonais dažais.<br> Merkinės muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2024, 9:51 PM, atnaujinta Feb 21, 2024, 9:52 PM

TV3 žiniomis, šis vyras pasienio punkte tarp Latvijos ir Baltarusijos buvo sulaikytas vasario 8 dieną. Jis įtariamas panašų išpuolį surengęs ir Latvijoje – dažais apliejęs paminklinį akmenį latvių kariams, kurie per Antrąjį pasaulinį karą kovojo su sovietų armija.

Vandalas siejamas su Estijoje ir Latvijoje sulaikytais asmenimis, kurie įtariami Rusijos tarnybų nurodymu vykdę nusikalstamas veikas šiose valstybėse.

Apie bendradarbiaujant Lietuvos, Latvijos ir Estijos saugumo ir teisėsaugos institucijoms sulaikytus Rusijos tarnybų pakalikus viešai buvo pranešta antradienį.

„Estijoje sulaikytiems asmenims pareikšti įtarimai veikus prieš valstybės saugumą, Latvijoje – padėjus Rusijos tarnyboms veikti prieš Latviją. Atliekamuose tyrimuose bendradarbiaujama su Lietuvos institucijomis. Dalis sulaikytų asmenų yra Rusijos piliečiai, dalis turi dvigubą Rusijos ir Estijos pilietybę. Sulaikymai vyko nuo 2023 m. gruodžio mėn.“, – sakoma antradienį išplatintame Lietuvos Respublikos prokuratūros pranešime spaudai.

Rusijos tarnybų pakaliko taikiniu tapti galėjęs paminklas partizanų vadui A.Ramanauskui-Vanagui Merkinėje buvo atidengtas 2022 lapkričio mėnesį.

Pernai prieš Rusijoje švenčiamą gegužės 9 dieną – „pergalės“ dieną partizanų vado paminklas buvo apipiltas baltais dažais. Panašiais dažais buvo apipilta ir medinė skulptūra šalia buvusios A.Ramanausko-Vanago šeimos sodybos Lazdijų rajone. Į medinę skulptūrą buvo įsmeigtas kirvis dažais.

Merkinės muziejus surengė pilietiškumo akciją, per kurią surinkti pinigai buvo skirti vaizdo stebėjimo kameroms. Jos buvo įrengtos prie pačio paminklo ir skvero prieigose.

Tačiau vaizdo kameros neatbaidė vandalo, kuris sausio 28-ąją raudonais dažais apipylė partizanų vado A.Ramanausko-Vanago paminklą ir ant jo nupiešė svastiką.

Vaido kameros tik užfiksavo veidą prisidengusį paminklo niekintoją.

Tyrėjai jau tada suabejojo, kad šį vandalizmo aktą galėjo įvykdyti vietinis gyventojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.