J. Džiugelis nepripažįsta suklydęs, bet politiko ašaromis netiki ir konservatoriai: siūlė trauktis iš Seimo

Įtarimų sukėlusius Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovo Justo Džiugelio galimus ryšius su lošimu verslu bei lobistais aiškinsis ir Seimo Antikorupcijos komisija.

Justas Džiugelis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Justas Džiugelis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Justas Džiugelis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Justas Džiugelis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Justas Džiugelis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Justas Džiugelis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Justas Džiugelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Justas Džiugelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Justas Džiugelis.<br>T.Bauro nuotr.
Justas Džiugelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-02-25 20:21

Į artimiausią komisijos darbotvarkę šis klausimas įtrauktas vieningai. Komisija mėgins aiškintis, ar konservatorius nepasinaudojo savo pareigomis, kad į Seimo komiteto darbotvarkę būtų įtraukti lošimo rinkai palankūs klausimai.

Tokiam svarstymui neprieštaravo ir Seimo Antikorupcijos komisijai priklausantys konservatoriai, kurie patys ėmė spausti J.Džiugelį trauktis iš komiteto vadovo posto.

Praėjusį ketvirtadienį vykusiame valdančiosios frakcijos posėdyje nuskambėjo siūlymų J.Džiugeliui trauktis ir iš Seimo. Šaltinių teigimu, taip į akcijos „Skaidrinam“ akiratį atsidūrusį Seimo komiteto pirmininką pasielgti ragino parlamentaras Vilius Semeška.

Nors konservatorius turi atlikti vadinamąsias rekolekcijas, beveik neabejojama, kad J.Džiugelis anksčiau ar vėliau neteks posto. „Tai tik laiko klausimas“, – neoficialiai kalbėjo konservatoriai, kurie taip pat mano, jog Seimo narys smarkiai komplikavo ir savo galimybes partijos sąraše rudenį kandidatuoti į parlamentą.

Anot kai kurių konservatorių, net jeigu J.Džiugeliui formaliai pavyks išsaugoti komiteto pirmininko kėdę, esą akivaizdu, kad jo ir partijos keliai prieš būsimus Seimo rinkimus išsiskirs.

Pats J.Džiugelis nesijaučia ką nors pažeidęs, bet irgi neatmeta, kad jam gali tekti trauktis. „Aš tikrai neatmetu galimybės atsitraukti iš komiteto pirmininko posto – nepaisant to, kad komitetas veikia sklandžiai ir šiaip nematyčiau pagrindo atsistatydinti“, – Eltai sakė politikas.

Parlamentaro kėdė subraškėjo dėl jo ryšių su azartinių lošimų lobistu Mindaugu Ardišausku, kuriam konservatorius už įvairias paslaugas iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų per kelerius metus sumokėjo daugiau kaip 23 tūkst. eurų.

Dėl šių lėšų naudojimo pagrįstumo J.Džiugelis žada kreiptis į Seimo etikos sargus, taip pat – Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją bei ketina visiškai atsiriboti nuo azartinių lošimų temos.

Išaiškėjusios galimas politiko suartėjimas su azartinių lošimų verslu bei jam atstovaujančiais lobistais konservatoriams kelia didžiausią rūpestį.

Kai kurie jų įtaria, kad būtent dėl to J.Džiugelis prieš kurį laiką veržėsi į Seimo Biudžeto ir finansų komitetą bei labai aktyviai siekė komiteto vadovo poste pakeisti Mykolą Majauską.

Šis komitetas yra atsakingas už azartinių lošimų verslą. Nepaisant to, įvairius siūlymus dėl šio verslo reglamentavimo esą mėgindavo teikti ir Socialinių reikalų ir darbo komitetui ėmęs vadovauti J.Džiugelis. „Jis atrodė labai nusivylęs, kai jam teko atgal grįžti į šį komitetą, nors tapo jo pirmininku. Tas nepasitenkinimas buvo matyti ir viešai“, – pastebėjo vienas iš lrytas.lt pašnekovų.

Dar daugiau – J.Džiugelis esą ėmė siekti, kad visi klausimai, susiję su lošimais bei loterijomis, būtų papildomai svarstomi ir jo vadovaujamame Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete.

Nors J.Džiugelio vadovaujamas komitetas neturėjo lemiamo balso svarstant su lošimu verslu susijusius klausimus, vis dėlto, anot konservatorių, tam tikrą poveikį esą buvo galima daryti. „Dabar ryškėja mozaikos dalis, kuri atskleidžia jo suinteresuotumą daryti įtaką šiame versle. Laimė, daug erdvės pasireikšti šioje srityje J.Džiugelis kol kas neturėjo“, – džiaugėsi neoficialiai kalbinti politikai.

Konservatoriai jau ėmė kalbėti, kad dabar ypač įtartinai atrodo ir kita Seimo komiteto vadovo veikla. Šiomis dienomis vėl buvo prisiminta J.Džiugelio vadovautos darbo grupės demografijos problemoms spręsti veikla.

Jau anksčiau konservatoriai stebėjosi, kad J.Džiugelis skuba priiminėti verslui palankias rekomendacijas, kuriomis siūlyta palaikyti pigios darbo jėgos politiką, pritraukti daugiau migrantų.

Dėl to prieš metus Seimo komiteto vadovas buvo sulaukęs ne tik opozicijos atstovų, bet ir saviškių priekaištų. Buvęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas konservatorius Mindaugas Lingė tada tvirtino, jog darbo grupės rekomendacijos nebuvo tinkamai išdiskutuotos, be to, nebuvo jomis patenkintas.

Anot kai kurių konservatorių, komiteto vadovas buvo suaugęs ne tik su lošimų verslo lobistais, bet ir su darbdavių atstovais. „Dėl to ne kartą esame sulaukę pastabų iš profsąjungų atstovų. Jeigu J.Džiugelis pripažins problemą ir parodys pastangas situaciją pakeisti, galbūt liks komiteto vadovu, nes likus pusmečiui iki kadencijos pabaigos niekas nenori didelių pokyčių. Bet jeigu jis viską užsispyrusiai neigs ir nematys problemos, kils sunkumų“, – lrytas.lt sakė vienas konservatorius.

Panašu, kad būtent taip J.Džiugelis ir elgiasi. „Jis nemato problemos ir jokios savo kaltės nepripažįsta. J.Džiugelis sako, kad yra pasirengęs apsiginti tiek Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, tiek ir Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje“, – po frakcijos posėdžio lrytas.lt sakė Jurgis Razma.

Bet, anot konservatoriaus, ne vienas frakcijos narys J.Džiugelį ragino prisiimti atsakomybę ir trauktis nieko nelaukiant. „Buvo pasisakymų, kad tai būtų gera išeitis nuimant kilusias įtampas. Tiesa, buvo ir ne tokių griežtų siūlymų. Bet absoliučiai visi sutiko ir J.Džiugelis – taip pat, kad jis turi visiškai nusišalinti nuo lošimų temos“, – sakė J.Razma.

Seimo vicepirmininkas teigė, kad J.Džiugelis frakcijos nariams esą aiškino, jog opozicijos atstovai nėra griežtai nusiteikę jo atžvilgiu. „Bet matysime, lauksime, kaip jis pats įvertins visą šią situaciją, ar darys ką nors, ar ne“, – kalbėjo konservatorius.

Seimo Antikorupcijos komisijai priklausantis J.Razma teigė negalėjęs nepritarti, kad kilę įtarimai dėl J.Džiugelio nedeklaruotų lobistinių įtakų nebūtų nagrinėjami.

„Būtų keista, juolab, kad pats J.Džiugelis yra pasišovęs viską paaiškinti ir apsiginti.

Aš neturiu pagrindo tvirtinti, kad būtent dėl lošimų jis siekė vadovauti Seimo Biudžeto ir finansų komitetui, bet plėtojant sąmokslo teorijas, turbūt galima ir taip įsivaizduoti. Bet kokiu atveju matėme, kad lošimų klausimai atsidūrė Socialinių reikalų ir darbo komiteto darbotvarkėje. Dėl to kilo priekaištų dėl nedeklaruoto lobizmo. Be to, yra ir įrašai socialiniuose tinkluose.

Kita vertus, pats J.Džiugelis rodo projektus, kurie nėra palankūs lošimų verslui. Dėl to situacija kiek dviprasmiška. Jei nebūtų tų projektų, situacija būtų ryškesnė ir sprendimus galima būtų daryti paprasčiau.

Aš nenorėčiau prognozuoti, ar jis išsaugos komiteto vadovo postą. Pats J.Džiugelis jaučiasi teisus, bet politikoje taip jau kartais būna, kad reikia prisiimti atsakomybę ir daryti tam tikrą veiksmą, jei nepavyksta išsklaidyti viešai kilusių abejonių“, – svarstė politikos senbuvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.