V. Čmilytė-Nielsen apie parlamentines išlaidas: kai kurie sugriežtinimai įsigaliotų iš karto

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen dėl parlamentinių lėšų panaudojimo tvarkos pirmadienį rengianti frakcijų seniūnų ir Seimo valdybos pasitarimą, mato du galimus problemos sprendimo būdus. Jos nuomone, kai kuriuos sprendimus dėl tokių lėšų panaudojimo sugriežtinimo, nustatant tam tikrus limitus, būtų galima priimti labai greitai, tačiau ilgalaikiai sprendimai, pvz. Konstitucijos keitimas galiotų tik kitai Seimo kadencijai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Olena Kondratiuk.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Olena Kondratiuk.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 11:45 AM

„Aš matyčiau dvi linijas. Vienas dalykas yra tie sprendimai, kuriuos galime priimti iš karto – tai ne įstatymo, ne Statuto pakeitimai, o tiesiog tvarkų sugriežtinimai kažkuriose vietose, galbūt koregavimas, kad uždėtume tam tikrus limitus, kad nebūtų dalykų, kurie atrodo akivaizdžiai prastai. Tą galima padaryti greitai. Manau, kad tai galėtų būti vienas iš rezultatų mūsų susitikimo šiandieninio, o jei prireiks ir vėlesnių,“ – pirmadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, labiau ilgalaikiai sprendimai galėtų būti įstatymo, Seimo Statuto ar net Konstitucijos keitimas.

„Diskusija galėtų būti ir dėl Konstitucijos keitimo, kur dabar numatytos parlamentinės išlaidos. Mano vertinimu, to nebūtina turėti Konstitucijoje, bet čia reikia labai plataus sutarimo, apie tai šiandien ir kalbėsime“, – sakė parlamento vadovė.

Pasak jos, parlamentinių lėšų panaudojimo tvarkos pakeitimai įsigaliotų iš karto, tačiau įstatymų ir Konstitucijos keitimas – kitai kadencijai.

„Tai, ką galima pakeisti greitai, nekeičiant įstatymo, galiotų iš karto. Tam kad pakeistume Konstituciją, jeigu tai būtų realu, šiuo metu negaliu pasakyti, ar tai realu, ar galėtume surinkti 94 palaikančius balsus, tai šiek tiek užtruktų ir jau galiotų kitai kadencijai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos nuomone, Seimo kadencijos pabaiga yra „visai neblogas laikas keisti tvarkas“.

ELTA primena, kad iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Kai kurie Seimo nariai, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen praėjusią savaitę informavo Seimo valdybą apie savo ketinimus pakviesti frakcijų seniūnus ir aptarti galimus parlamentinių lėšų panaudojimo tvarkos pakeitimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.