Teismas pradėjo nagrinėti P. Gražulio bylą dėl LGBTQ žmonių niekinimo, kaltinamasis tikina tik citavęs Šventąjį Raštą

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti eksparlamentaro Petro Gražulio baudžiamąją bylą, kurioje jis kaltinamas LGBTQ žmonių niekinimu.

Petras Gražulis<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2024, 9:39 AM

Anksčiau P. Gražuliui teismas už neatvykimą buvo skyręs 250 eurų dydžio baudą, o paskutinį kartą teismui bylos atversti nepavyko, nes kaltinamasis neturėjo advokato.

Pirmadienį P. Gražulis į teismą atvyko su gynėja. Teismui jokių prašymų nebuvo pateikta, tad teisėjų kolegija paskelbė pradedanti bylos nagrinėjimą.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Jurgita Jasiūnienė pagarsino kaltinamąjį aktą. Ji nurodė, kad P. Gražulis 2022 m. gegužę parlamente, Seimui svarstant Civilinės sąjungos įstatymo projektą, bendraudamas su į Seimą atvykusiais asmenimis, žinodamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami, vartojo tokias frazes, kaip „Lipa ant stulpo ir rėkia, kad yra pederastas“, „Iš kur tie pederastai atsirado? Čia išsigimimas“, „Jūs platinate venerines ligas“, „Ir su ožkom, ir lavonais, su vaikais, su vyrais“, „Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas, Jūs esate išsigimęs“, „Dievas sukūrė vyrą ir moterį“.

Tokiu būdu, pasak prokurorės, kaltinamasis įžeidinėjo, niekino LGBTQ bendruomenės narius ir esą padarė nusikalstamą veiką, nurodytą Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalį. Minimame BK straipsnyje nurodoma, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

P. Gražulis teisme teigė suvokiantis, kuo yra kaltinamas, tačiau neslėpė su kaltinimu nesutinkantis.

„Teisiamas esu už tai, kad citavau Šventąjį Raštą“, – sakė P. Gražulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.