D. Jauniškis neatskleidžia, ar „Vičiūnai“ turi ryšių su Rusijos spec. tarnybomis: nė viena įmonė neapsaugota nuo Kremliaus režimo

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis neatsako į klausimą, ar Kauno mero Visvaldo Matijošaičio valdoma „Vičiūnų grupė“ turi ryšių su Rusijos specialiosiomis tarnybomis. Tačiau, leidžia suprasti jis, visos įmonės, veikiančios Rusijoje, nėra nepriklausomos nuo Kremliaus režimo.

D. Jauniškis
D. Jauniškis
D. Jauniškis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
D. Jauniškis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
D. Jauniškis
D. Jauniškis
D. Jauniškis
D. Jauniškis
D. Jauni
D. Jauni
Daugiau nuotraukų (5)

Raminta Majauskaitė

Mar 7, 2024, 9:55 PM

„Visos Rusijoje veikiančios įmonės visiškai nėra apsaugotos nuo Rusijos įtakos: valdžios ar specialiųjų tarnybų. Turėti verslą Rusijoje reiškia didelę riziką. Tu nesi nepriklausomas, tu vis tiek turi derinti savo veiklą su vietine valdžia ar Kremliumi. O tai tiesiog sudaro sąlygas prieiti ir specialiosioms tarnyboms prie įmonės, ir daryti įtaką jos veiklai“, – ketvirtadienį LRT televizijai teigė D. Jauniškis.

„Taip pat netgi atimant, pavyzdžiui, visą kapitalą, ką mes jau matėme ir su kai kuriomis vakarietiškomis įmonėmis, kurios norėjo pasitraukti, ištraukti savo pinigus, bet buvo tiesiog nacionalizuotos. Čia lygiai ta pati grėsmė ir mūsų įmonėms, veikiančioms Rusijoje“, – pažymėjo VSD vadovas.

Ketvirtadienį VSD ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas visuomenei pristatė bendrą grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą.

ELTA primena, kad „Vičiūnų grupė“ dar nėra pardavusi Kaliningrado srities mieste Sovietske veikiančios gamyklos, kuri toliau tęsia veiklą. Kauno miesto meras V. Matijošaitis ne kartą yra sakęs, jog bendrovė iš Rusijos rinkos palaipsniui traukiasi, ieško gamyklai pirkėjo.

2022 metų rugsėjį įmonė pranešė, jog filialų Rusijoje ir Baltarusijoje pardavimo procesas „pasiekė kulminaciją“, atrinkusi penkis potencialius pirkėjus.

Visgi praėjusių metų balandį skelbta, kad „Vičiūnų grupės“ grynasis pelnas Rusijoje 2022 metais siekė 24,87 mln. eurų, t. y. kelis kartus daugiau nei 2021 metais, kai uždirbta 8,76 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.