Opozicijos įtarimų dėl įdarbinimo sulaukusi politikė, vadinama dešiniąja B. Markausko ranka: iš degtuko vežimą priskaldė

Klaipėdos rajono opozicijai dėl „valstietės“ Loretos Piaulokaitės-Motuzienės įdarbinimo Dovilų etnokultūros centre kreipusis į savivaldybės Antikorupcijos komisiją, politikė teigia, kad jos turimos kompetencijos darbinantis atitiko tuo metu etnologo pareigoms keltus reikalavimus. Tuo metu klausimus dėl galimai neskaidraus jos įdarbinimo etnokultūros centre iškėlusi opozicija reikalą išpūtė, sako politikė.

Bronius Markauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronius Markauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

Mar 11, 2024, 6:40 PM

„Gaila, kad opozicija, anot lietuvių liaudies patarlės, iš degtuko vežimą priskaldo. Esu aktyvi rajono tarybos narė ne vienerius metus, tad kažkam gal ant nuospaudos netyčia užlipau ir todėl dabar esu opozicijos taikiklyje“, – Eltai perduotame komentare teigia L. P. Motuzienė.

„Antikorupcijos komisija neįžvelgė jokių korupcijos apraiškų dėl mano įdarbinimo. Etikos komisijos posėdžio dar nebuvo, tikiuosi, ir ten sveikas protas nugalės“, – oponentų kreipimąsi į Klaipėdos rajono savivaldybės Antikorupcijos komisiją įvertino L. P. Motuzienė. Politikė atkreipia dėmesį, kad jos turimos kompetencijos kandidatuojant į Dovilų etnokultūros centro etnologo pareigas buvo pakankamos.

„Dovilų etnokultūros centre etnologo pareigoms buvo keliami bendro pobūdžio reikalavimai: turėti ne žemesnį kaip aukštąjį universitetinį išsilavinimą, būti susipažinusiam ir savo darbe gebėti taikyti Lietuvos Respublikos etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatymą, būti susipažinusiam su šalies kultūros, švietimo politika ir procesais, išmanyti etninės kultūros specifiką, išmanyti renginių organizavimą, gebėti dirbti savarankiškai ir komandoje, turėti darbo kompiuteriu įgūdžius“, – Eltai raštu perduotame komentare nurodo politikė.

„Mano turimas išsilavinimas atitiko keliamus reikalavimus, taip pat turiu 5 metus kultūrinio darbo stažo, neskaitant savanoriškų veiklų“, – pažymėjo L. Piaulokaitė-Motuzienė.

Pasak politikės, darbas Dovilų etnokultūros centre jai buvo pasiūlytas po to, kai įstaigoje neliko liaudišką lėlių teatrą kuravusio specialisto.

„Kiek žinau, doviliškiai pasiūlė centro direktoriui kreiptis į mane, kai neliko darbuotojo, kuruojančio liaudišką lėlių teatro tradiciją – Dovilų „Šėpos“ teatrą“, – sako L. Piaulokaitė-Motuzienė.

Politikė pripažįsta, kad jos užimamos pareigos nuo praėjusių metų lapkričio pasikeitė ir šiuo metu centre ji dirba kultūrinės veiklos vadybininke.

„Centre buvo vykdomas įstaigos darbuotojų atliekamų funkcijų optimizavimas, keitėsi įstaigos pavadinimas, struktūra, kai kurios pareigybės buvo panaikintos, įvestos naujos“, – teigia L. Piaulokaitė-Motuzienė.

Kaip Eltai perduotame komentare teigia Dovilų etnokultūros centro direktorius Jonas Tilvikas, priimant L. P. Motuzienę į etnokultūros centrą specifinio etnologo įgūdžių nereikalauta, nes šios srities specialistai rengiami tik doktorantūros lygmeniu.

„Tinkamą išsilavinimą ir patirtį turinčių specialistų paieškos užtrunka. Tad tenka priimti kitų sričių specialistus ir juos apmokyti. Šiuo metu šios pareigybės centre atsisakyta, nes centrui reikia specialistų, gebančių atlikti aprašomuosius etnografinius lauko tyrimus ir bendrauti su skirtingų sociokultūrinių grupių žmonėmis“, – Eltai raštu perduotame komentare teigia J. Tilvikas.

Jis pabrėžė, kad ankstesniame pareigybės aprašyme buvo numatyta, jog etnologas vykdo ne tik tiriamąją veiklą, bet ir prisideda prie centro renginių, edukacinių programų iniciavimo, rengimo ir įgyvendinimo.

„Numatytiems darbams atlikti L. Piaulokaitė-Motuzienė turi pakankamas kompetencijas, renginių organizavimo patirtį ir Dovilų seniūnijos palaikymą“, – pridūrė J. Tilvikas.

ELTA primena, kad Klaipėdos rajono savivaldybės opozicijoje dirbantys konservatoriai sausio pabaigoje kreipėsi į savivaldybės Antikorupcijos komisiją dėl tarybos narės, valstietės L. Piaulokaitės-Motuzienės. Kaip Eltai teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Martynas Martišauskas, klausimų opozicijai kilo po to, kai valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) partijos politikė pernai lapkritį buvo įdarbinta etnologe Dovilų etninės kultūros centre, nors tam galimai neturėjo reikiamos kvalifikacijos.

Antikorupcijos komisijoje nagrinėtas L. Piaulokaitės-Motuzienės įdarbinimo klausimas vėliau perduotas vertinti savivaldybės Etikos komisijai.

Su valstiečiais į Klaipėdos rajono merus atėjęs B. Markauskas sako, kad apie naujas ir klausimų sukėlusias L. Piaulokaitės-Motuzienės pareigas sužinojo tik apie tai pradėjus kalbėti savivaldybėje.

Savivaldybės vadovas taip pat teigia nieko nežinantis ir dėl to, kokiomis aplinkybėmis ar į kokias pareigas buvo įdarbinta L. Piaulokaitė-Motuzienė. Jis taip pat teigė nežinantis, ar politikė turėjo reikiamą kvalifikaciją etnologo pareigybei, tačiau nespekuliuoja, ar etnologo pareigybės tarybos narei galėjo būti pritaikytos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.