V. Rupšys darbo vizitu lankosi JAV, vyks susitikimai su JAV karinės vadovybės atstovais

Lietuvos kariuomenės vadas gen. Valdemaras Rupšys lankosi Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) su darbo vizitu, kurio metu susitiks su JAV karinės vadovybės atstovais ir aptars Lietuvos ir JAV ginkluotųjų pajėgų bendradarbiavimą bei paramą Lietuvos kariuomenės divizijos vystymui.

 V. Rupšys darbo vizitu lankosi JAV, vyks susitikimai su JAV karinės vadovybės atstovais.<br> LK archyvo nuotr.
 V. Rupšys darbo vizitu lankosi JAV, vyks susitikimai su JAV karinės vadovybės atstovais.<br> LK archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kariuomenė

Mar 11, 2024, 8:29 AM

Kariuomenės vadas susitiks su JAV Jungtinio štabo vadų komiteto pirmininku gen. Charles Q. Brown Jr., kuris yra aukščiausias karinis pareigūnas, užimantis pareigas, atitinkančias kariuomenės vado, ir JAV Sausumos pajėgų vadu gen. Randy A. George. Susitikimų metu bus aptariamas gynybos bendradarbiavimo planas 2024–2028 metams, JAV ginkluotųjų pajėgų nepertraukiamas rotavimas Lietuvoje ir naujos infrastruktūros kūrimas Pabradėje, taip pat JAV parama Lietuvos kariuomenės divizijos vystymui bei būtinų įsigijimų vykdymui. Lietuva ypatingai vertina JAV požiūrį į Baltijos šalių ir Lenkijos regiono gynybą, o jų žvalgybos pajėgumų dislokavimas ar strateginių bombonešių skrydžiai regione veikia kaip atgrasymą papildantys veiksniai.

Darbo vizito metu gen. Valdemaras Rupšys taip pat susitiks su JAV Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) vadu gen. Bryan P. Fenton. Gen. Bryan P. Fenton su vizitu lankėsi Lietuvoje praėjusiais metais, kuomet buvo aptartas daugiau nei dvidešimt metų trunkantis Lietuvos ir JAV SOP bendradarbiavimas bei dalyvavimas bendrose karinėse pratybose, kartu treniruojantis ir stiprinant tarpusavio sąveiką. Šiame susitikime planuojama aptarti galimą Lietuvos kariuomenės SOP dalyvavimą bendrose operacijose Indijos-Ramiojo vandenyno regione, naujus NATO regioninius gynybos planus ir pasiūlytą vadovavimą kuriamai Specialiųjų operacijų komponentų komandai (angl. Special Operations Component Command).

Lietuvos kariuomenė ir Pensilvanijos nacionalinė gvardija praėjusiais metais minėjo bendradarbiavimo gynybos srityje 30-metį ir pasirašė atnaujintą ketinimų protokolą, kuris suteikia tvirtą veiklos pagrindą ateities darbams. Susitikime su Nacionalinės gvardijos biuro pavaduotoju gen. ltn. Marc H. Sasseville daugiausia bus diskutuojama apie Lietuvos kariuomenės divizijos štabo plėtrą ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos paramą siekiant šio tikslo.

Bendradarbiavimo galimybės Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono kontekste, apsikeitimas patirtimi jūrinių operacijų aplinkoje ir kibernetinio saugumo srityse bus aptarta su JAV karinių pajėgų Indijos-Ramiojo vandenyno regiono vadavietės (angl. US Indo-Pacific Command) vado pavaduotoju gen. ltn. Stephen D. Sklenka.

JAV išlieka pagrindiniu saugumo garantu Baltijos regione, kai nuo 2019-ųjų Lietuvoje pradėta nepertraukiama JAV bataliono dydžio pajėgų rotacija, kuri 2022 m. gruodį sustiprinta iki bataliono dydžio pajėgų ir artilerijos baterijos. Lietuva iš JAV yra įsigijusi mobilias raketines sistemas HIMARS, šarvuotus visureigius JLTV (Lietuva didžiausia pirkėja Europoje), sraigtasparnius UH-60, prieštankines raketų sistemas JAVELIN, raketas AMRAAM, dronus, radarus, radijo stotis ir kt., o bendrai įsigijimai iš JAV sudaro beveik 1/5 visų krašto apsaugos sistemos įsigijimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.