„Šešėliai turi būti išsklaidyti“: susivienijusi opozicija nusprendė laikinai stabdyti NSGK posėdžius

Po buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko mesto šešėlio dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje, opozicinių frakcijų nariai nusprendė laikinai stabdyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komiteto veiklą, kol teisėsauga neišsiaiškins visų aplinkybių.

Dainius Gaižauskas.
Dainius Gaižauskas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-27 10:59, atnaujinta 2024-03-27 11:06

Į nuotolinį NSGK posėdį trečiadienį kaip įprasta prisijungę komiteto nariai tarėsi, kaip dirbti toliau. Tiesa, prie posėdžio neprisijungė nė vienas valdančiųjų atstovas.

NSGK pirmininko pavaduotojas, valstietis Dainius Gaižauskas pasiūlė tęsti darbus tik sulaukus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros išvadų dėl A.Anušausko pareiškimų apie galimą korupciją gynybos srityje.

„Kol nebus išsklaidyti šešėliai, mesti ant NSGK, būtent tie šešėliai, kuriuos ne tik A.Anušauskas uždėjo, bet ir prezidentas, nes būtent jis įvardijo, kad tie asmenys, kurie galimai nerado priėjimo prie KAM, rado priėjimą Seime, ir įvardijo NSGK“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

Iš pareigų besitraukiantis A.Anušauskas teigė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Jis pareiškė, kad ministerijai pavyko uždaryti duris kompanijų bandymams kištis į viešuosius pirkimus, bet šios rado kelius į Seimą. Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas ir netrukus susitiko su STT ir Generalinės prokuratūros vadovybe.

„Kol nėra aiškumo, NSGK darbotvarkės netvirtina ir tiek žinių. Laukiam sprendimų“, – nurodė valstietis.

„Tikrai nežinau, kodėl kolegos taip sureagavo, pradėjo kalbėti apie kažkokius boikotus. Tikrai taip nėra. Tiesiog labai logiškas, paprastas sprendimas – nedaryti greito sprendimo tol, kol nebus patikrintos visos aplinkybės. Terminai, man atrodo, baigėsi, šią savaitę turėtų būti atsakymas iš prokuratūros, ir mes sėkmingai toliau (dirbsime)“, – pritarė demokratas Saulius Skvernelis.

NSGK laikinai liko be savo pirmininko, konservatorių Lauryną Kasčiūną antradienį oficialiai paskyrus naujuoju krašto apsaugos ministru.

Neoficialiai kalbama, kad L.Kasčiūną NSGK pirmininko kėdėje turėtų pakeisti kitas komiteto narys, buvęs kariuomenės vadas, konservatorius Arvydas Pocius. Opozicija, rodos, šiai kandidatūrai neprieštarauja, tačiau be teisėsaugos išvadų naujo komiteto vadovo netvirtins.

„Jeigu bus kandidatūra, kuri atlieps opozicijos lūkesčius, mes tikrai čia nematome jokio politikavimo ar kažkokio nuomonių susikirtimo. Mes tikrai linkę palaikyti būsimą vadovą, iš komiteto viena ar kita pavardė čia skamba, kuris tęs geras komiteto tradicijas – darbas vardan valstybės saugumo, vardan mūsų gynybos.

Nežinau, kodėl čia tokios reakcijos yra, tikrai nėra jokio noro pakenkti ar boikotuoti, nes ne mes šitą istoriją sukėlėme, o sukėlė, deja, buvęs ministras su savo pasisakymais“, – pabrėžė S.Skvernelis.

Kolegoms komitete pritarė ir socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

„Konstruktyvus darbas turbūt būtų sudėtingas, esant nepasitikėjimo šešėliui. Skaidrumas ir pasitikėjimas yra svarbiausi dalykai, priimant politinius sprendimus, ypatingai tokioje jautrioje srityje kaip valstybės saugumas. Tikiuosi, kad mes labai greitai galėsime turėti atsakymus“, – situaciją įvertino ji.

„Šešėliai turi būti išsklaidyti“, – įsitikinusi politikė.

Nusprendus laikinai netęsti komiteto veiklos, nuotolinis posėdis truko vos kelias minutes. Valstietis D.Gaižauskas, atsisveikindamas su prisijungusiais kolegomis, apgailestavo, kad posėdyje nepasirodė nė vienas valdančiųjų atstovas.

„Gaila, kad nedalyvavo valdančiųjų atstovai, nes norėjome išgirsti ir jų nuomonę. Vis dėlto lauksime jų kandidato. Kadangi jie neprisijungė, suprantame, kad vyksta rinkimai. Nieko nepadarysi, prisiderinsime“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.