Italijoje žaibiškai apvogtas lietuvis įtūžęs: sako nesulaukęs URM pagalbos, bet ministerija viską aiškina kitaip

Į Italiją nuvykęs lietuvis liko ir be poilsio, ir be brangių daiktų bei dokumentų – užsukus pavalgyti į restoraną vyro automobilį sekmadienį apvogė vietiniai ilgapirščiai. Tačiau, kaip teigia tautietis, pagalbos jis nesulaukė nei iš vietos policijos, nei iš Užsienio reikalų ministerijos (URM).

Į Italiją nuvykęs lietuvis liko ir be poilsio, ir be brangių daiktų bei dokumentų – užsukus pavalgyti į restoraną vyro automobilį sekmadienį apvogė vietiniai ilgapirščiai.<br> Lrytas.lt koliažas
Į Italiją nuvykęs lietuvis liko ir be poilsio, ir be brangių daiktų bei dokumentų – užsukus pavalgyti į restoraną vyro automobilį sekmadienį apvogė vietiniai ilgapirščiai.<br> Lrytas.lt koliažas
Užsienio reikalų ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsienio reikalų ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Italiją nuvykęs lietuvis liko ir be poilsio, ir be brangių daiktų bei dokumentų – užsukus pavalgyti į restoraną vyro automobilį sekmadienį apvogė vietiniai ilgapirščiai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Į Italiją nuvykęs lietuvis liko ir be poilsio, ir be brangių daiktų bei dokumentų – užsukus pavalgyti į restoraną vyro automobilį sekmadienį apvogė vietiniai ilgapirščiai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Pizos miestas Italijoje.<br> 123rf nuotr.
 Pizos miestas Italijoje.<br> 123rf nuotr.
Užsienio reikalų ministerija.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Užsienio reikalų ministerija.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 9:36 PM

Savo ruožtu su situacija susipažinusi URM pateikia kitokią įvykių versiją – esą ambasados darbuotojai siūlė susitikti ir padėti, tačiau vyras pagalbos atsisako.

Policija reagavo abejingai

Su naujienų portalu lrytas.lt susisiekęs Svajūnas papasakojo, kad šiuo metu savo automobiliu keliauja po Italiją, o sekmadienį apsilankė Pizos mieste. Su bendrakeleivių kompanija atvykęs pavalgyti į restoraną, lietuvis automobilį pasistatė visai šalia jo, viduje trumpam paliko ir miegantį savo šunį.

Tačiau netrukus augintinio pasiimti atėjęs Svajūnas išvydo siaubingą vaizdą – jį apvogė.

„Pavalgėme pirmą patiekalą, pagalvojau, kad šuo tikriausiai pabudo, tai atsivesiu į restoraną. Ateinu, žiūriu – mašinos stiklas išdaužtas, matau, kad šuo labai neramus, išneštas kompiuteris, tašė.

Piniginė buvo su manimi, bet išnešė kompiuterį su kuprine, ten buvo ir brangūs nekompensuojami vaistai, dokumentai. Man tie daiktai, vaistai, tai čia viskas sutvarkoma – svarbiausia, kad šuns neišnešė“, – pasakojo vyras.

Netrukus Svajūnas grįžo į restoraną, nubėgo pasikalbėti su jo savininku, šiam paaiškino, kad ką tik buvo apvogtas. Savininkas iš karto paragino kreiptis į policiją, tačiau net ir kreipęsis pagalbos vyras vėl susidūrė su nesklandumais.

„Paskambinome policijai, o jeigu tu nesupranti itališkai, jie pasirūpina, kad tu susišnekėtum sava kalba. Kadangi lietuvio tuo metu nebuvo linijoje, jie sujungė mane su rusu. Paaiškinome visą situaciją, rusas mums vertėjavo. Policija liepė atvažiuoti mums patiems.

Nuvažiuojame į Pizos karabinierių postą, laukiame valandą, tada atėjo vienas pareigūnas, paklausė, ar mus apvogė, ir tada pradėjome bendrauti per „Google“ vertėją. Sakau: bet jūs turite iškviesti vertėją, nes mes nesusikalbėsime. Jis sako: tai jūs mokėkite pinigus ir atvažiuos vertėjas.

Sakau: palaukite, ir Vokietijoje buvo panaši situacija – jeigu ten atvažiuoji į policiją ir nesusišneki, policija išsikviečia vertėją.

Tada jis nebekalbėjo su manimi, o vėliau atnešė lapą italų kalba – pildykite. Sakau: kaip aš galiu pildyti, jei nemoku italų kalbos? Sako: čia ne mano problema“, – prisiminė Svajūnas.

Lietuvis pareigūno dar bandė paprašyti, kad šis prisėstų prie kompiuterio, išverstų deklaraciją dėl vagystės į lietuvių kalbą ir duotų jam pasirašyti, kad Svajūnas bent galėtų dokumentus perduoti draudimo kompanijai. Tačiau galiausiai į vyrą policija esą numojo ranka.

„Sėdžiu, laukiu, po 15 minučių vėl ateinu prie langelio, sakau: tai ar jūs man padėsit? Sako: ne, šiandien sekmadienis, šiandien tik ekstra atvejai. Pasakiau, kad tada aš išvažiuoju, bet karabinierius sako: jūs važiuokite su ta mašina, bet jeigu jūs važiuosite ir jus sustabdys, o neturėsite mašinos dokumentų, tą mašiną atims. Sakau: o galite išduoti kokį raštą? Sako: ne, mums neįdomu.

Vėl skambinu į pagalbos centrą, vėl mane sujungia su rusu, policija sako atvažiuoti pirmadienį – vėl kažką pažiūrėsime, užpildysime, bet turėkite savo vertėją“, – dėstė Svajūnas.

Tuomet lietuviui kilo mintis pagalbos šauktis į Užsienio reikalų ministeriją, tačiau ir čia, kaip teigė jis, jokių rezultatų pasiekti nepavyko.

„Paskambinau į URM ir paklausiau, ką man daryti. Sako kreiptis į policiją. Sakau: aš ir esu policijoje, ką man daryti? Sako: yra dvi daiktų parduotuvės, kur pardavinėja vogtus daiktus – jūs ten nuvažiuokite ir pažiūrėsite, gal ten bus jūsų kompiuteris.

Ir kaip užburta plokštelė tą patį per tą patį – kreipkitės ir policiją. Sakau: aš juk sėdžiu nuovadoje, ką man daryti? Ir jie vėl tą patį. Aš juos net apkeikiau, išvadinau durneliais – kokia dar kalba reikia pasakyti?

Buvau su panašia situacija susidūręs ir Vokietijoje, kai neužrakinau automobilio, bet tą kartą suvažiavo daug policijos. Nors aš šneku vokiškai, vis tiek atvažiavo vertėjas. Pirmadienį vėl skambinau į URM, kalbėjome gal valandą, pasakiau, kad man net lapo neišduoda, kad esu apvogtas. Dabar net susiorganizavau, kad žmogus atskristų į Milaną ir man priveš mašinos dokumentus. Padarys Lietuvoje ir atveš man, nes niekas nepadeda“, – kalbėjo Svajūnas.

Paprašytas paskaičiuoti, kokį nuostolį patyrė, lietuvis aiškino, kad jis siekia apie 2000 eurų.

„Man tie daiktai nieko, bet elementaraus supratimo, kad dėl žmogaus bent kažką padaryti... Jokios reakcijos – esi tiesiog paliktas“, – nusivylimo neslėpė jis.

Paaiškinimą pateikė ir URM

„Dabar paprasti Lietuvos piliečiai, mano draugai, specialiai važiuos į Italiją ir atveš man dokumentus, nes policija neišduoda rašto, kad esi apvogtas, kad galėčiau nuvažiuoti į Italijos ambasadą, išsiimti baltą popieriaus lapą ir važiuoti į Lietuvą“, – pridūrė Svajūnas.

Kaip portalui lrytas.lt pirmadienio vakarą nurodė URM atstovė Paulina Levickytė, ambasados darbuotojams situacija žinoma – jie pasiūlė susitikti, tačiau pilietis to atsisakė.

„Ambasada su piliečiu bendravo šįryt (pirmadienį, – aut.past.) telefonu. Pilietis teigė, kad nesusikalbėjo su Pizos miesto Italijoje policijos pareigūnais. Telefoninio pokalbio metu buvo pasiūlyta pakartotinai nuvykti į policijos nuovadą, nes ambasados darbuotojai pagelbėtų susikalbėti.

Piliečio šis sprendimas netenkino. Ambasada ir toliau palaikys ryšį su piliečiu“, – rašoma pateiktame komentare.

Svajūnas kiek vėliau patikino iš tiesų sulaukęs tokio pasiūlymo susitikti, bet atsisakė todėl, kad problemą neva jau išsprendė pats.

„Kalbėjau neseniai su ambasada, ir dabar pasakė, kad galime pavertėjauti, bet man dabar jau nereikia. Lietuvos piliečiai patys susiderino reikalus. O jie sako: tai puiku, kad patys susiderinot“, – aiškino Svajūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.