STT žinią išgirdę NSGK nariai paleisti A. Anušausko neketina: laukia kito žingsnio

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ketvirtadienį pranešus, kad ikiteisminis tyrimas dėl dabar jau buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasisakymų, kuriuose jis užsiminė apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje, nebus pradėtas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai šią žinią vertina dvejopai.

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ketvirtadienį pranešus, kad ikiteisminis tyrimas dėl dabar jau buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasisakymų, kuriuose jis užsiminė apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje, nebus pradėtas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai šią žinią vertina dvejopai.<br> Lrytas.lt koliažas
Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ketvirtadienį pranešus, kad ikiteisminis tyrimas dėl dabar jau buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasisakymų, kuriuose jis užsiminė apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje, nebus pradėtas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai šią žinią vertina dvejopai.<br> Lrytas.lt koliažas
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata<br>T.Bauro nuotr.
 Dovilė Šakalienė<br>V.Skaraičio nuotr.
 Dovilė Šakalienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 28, 2024, 8:32 PM, atnaujinta Mar 29, 2024, 6:54 AM

STT nurodė, kad atsisako pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje, tačiau šį sprendimą dar turės įvertinti pavedimą tarnybai davusi Generalinė prokuratūra.

Istorija dar nesibaigs?

NSGK pirmininko pavaduotojas, valstietis Dainius Gaižauskas aiškino, kad toks STT verdiktas jo nei nustebino, nei buvo labai tikėtas.

„Tai – pirmas žingsnis, bet dabar atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą turi patvirtinti generalinė prokuratūra, kuri vertins, ar pakankamai duomenų surinkta, ar visi apklausti, ir taip toliau. Plius, man labai įdomu, kokiu straipsniu (nuspręsta, – aut.past.) – ar išvis nesant nusikaltimo įvykio, ar nesurinkus pakankamai duomenų, įrodančių kaltę. Čia yra dvi kryptys.

Jeigu generalinė prokuratūra priims atsisakymą, tai, manau, tikrai opozicijoje esantys NSGK nariai, jeigu valdantieji inicijuos posėdį, galėsime kitą savaitę padaryti greitą posėdį, kad išsirinktume pirmininką ir galėtume normaliai formuotis darbotvarkę.

Jeigu pirmas variantas, tai viskas aišku, bet jei antras, tai ir jūs (žurnalistai, – aut.past.) turėsite daug darbo, nes tada reiškia, kad, nors ir nėra nusikaltimo požymių šiam momentui, bet kažkoks įvykis yra“, – portalui lrytas.lt sakė D.Gaižauskas.

Tiesa, pasak valstiečio, dėl šios situacijos turėtų pasiaiškinti ne tik A.Anušauskas, bet ir prezidentas Gitanas Nausėda, žadėjęs „visko taip nepalikti“.

„Prezidentas pasakė, kad informacija labai rimta, kad nieko nedaryti būtų praktiškai nusikaltimas prieš valstybę, ir dar įvardino, kad jam buvo įvardintos pavardės, o prie viso to dar pridėjo, kad (tai gali būti, – aut.past.) NSGK nariai.

Tai tikrai niekas nepaleis – turėsime žinoti, nes vis dėlto buvo mestas šešėlis“, – aiškino D.Gaižauskas, pridūręs, kad kol kas skelbiamas verdiktas šios istorijos tikrai neleis taip lengvai pamiršti.

„Tai, ką buvęs ministras pasakė, pasakė labai apgalvotai, net buvo pasirašęs tuos dalykus, tai manau, kad istorija nepasileis – oi ne“, – patikino NSGK narys.

Taip pat šio komiteto atstovas, liberalas Raimundas Lopata, pats liudijęs STT, šio sprendimo visgi per daug nesureikšmino.

„Nežinau, ar tenkina sprendimas, ar netenkina, tiesiog faktas ir tiek. Nežinau, ką ir pridurti. Buvo tiesiog perduotas mano paklausimas ministrui atitinkamai tarnybai, ir tiek.

Kiek suprantu, Antikorupcijos komisija dar svarsto šitą procesą, buvo posėdis, tai, kiek suprantu, jie dar nori kažką tiksinti, gal įstatyminę bazę ir panašius dalykus“, – aiškino R.Lopata.

Tiesa, paties R.Lopatos pavardė šiame skandale taip pat nuskambėjo ne vieną kartą.

„Kalbėjau apie biurokratines procedūras ir neatleistinas biurokratines procedūras, kai esame karo būsenoje, ir tiek, ir kaip pagalba Ukrainai yra gyvybiškai svarbi ne tik Ukrainai, bet ir mums – tokia ir buvo mano intencija bendraujant su ministru laiškais“, – nedaugžodžiavo parlamentaras.

A.Mazuronis: ministras nesuvaldė emocijų

Savo ruožtu NSGK narys, darbietis Andrius Mazuronis teigė, kad jau iš pat pradžių buvo įtarimų, kad A.Anušausko pareiškimas apie galimą korupciją – tik vidinės politinės kovos konservatorių partijoje, kurių auka dabar tapo krašto apsaugos sistema.

„Iš pat pradžių keistai atrodė jo įtarimai, bet čia, matyt, vidinės politinės kovos konservatorių viduje, kurios išsiveržė tokia forma, kad nukentėjo krašto apsaugos, vykdomų gynybos programų prestižas ir reputacija, finansavimas.

Tai iliustruoja, kad ministras nesuvaldė politinių emocijų ir politinių audrų, tiesiog prišnekėjo tai, ko nereikėjo prišnekėti. Nes jeigu reikėjo tai šnekėti, tai ne viešumoje, o tarnyboms atiduoti informaciją“, – pabrėžė A.Mazuronis.

A.Mazuronis taip pat tikino, kad darbiečių frakcija neketina paleisti A.Anušausko be konkrečių paaiškinimų.

„Jis turi atskleisti tą informaciją, kurią jis turi. Kadangi STT pasakė, kad nieko nėra, kad viskas tvarkoje, tai jis turi viešumoje atskleisti, kas ten bandė pas jį eiti, kaip jam atrodo, kas jį paveikė, ir arba viską papasakoti, arba tiesiog pasakyti, kad blogai išsimiegojęs buvo ir prisišnekėjo“, – kalbėjo Seimo narys.

„Galimybė toliau diskutuoti apie papildomus šaltinius krašto apsaugai ir gynybai dabar tampa labai sudėtinga po tokio pasidrabstymo korupcijos arba neskaidrumo šešėliais“, – pridūrė jis.

Tuo metu kita NSGK narė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė pabrėžė, kad STT sprendimas dar nėra galutinis, mat sprendimo teisėtumą ir pagrįstumą dar turi įvertinti Generalinė prokuratūra.

Tad, anot socialdemokratės, kol nebus Generalinės prokuratūros įvertinimo, tol daryti jokių išvadų ar padėti taško šioje istorijoje negalima.

Primename, kad klausimai dėl neskaidrių procesų kilo po to, kai pareigas paliekantis buvęs krašto apsaugos ministras A.Anušauskas pareiškė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“.

Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas ir netrukus susitiko su STT bei Generalinės prokuratūros vadovybe. Savo ruožtu STT pranešė iki šiol nepradėjusi ikiteisminių tyrimų, susijusių su Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Visgi, tarnyba nurodė iš KAM gavusi informacijos apie parlamentarą R.Lopatą.

Po rezonansą sukėlusių pareiškimų STT dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje apklausė patį A.Anušauską, buvusį NSGK pirmininką ir dabartinį ministrą L.Kasčiūną, Seimo narį R.Lopatą ir buvusį krašto apsaugos viceministrą Vilių Semešką, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.