Tos pačios lyties asmenų poros dėl teisinio pripažinimo kreipiasi į KT ir EŽTT

Mažiausiai trys tos pačios lyties asmenų poros šalies teismuose siekia teisinio jų šeimos Lietuvoje pripažinimo. Viena pora dėl to kreipiasi į Konstitucinį Teismą (KT) prašydama išaiškinti, ar draudimas jiems tuoktis neprieštarauja Konstitucijai. Dar dvi tos pačios lyties poros dėl nesėkmingų procesų Lietuvos teismuose teisinio pripažinimo sieks Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), sako advokatas Aivaras Žilvinskas.

LGBT eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBT eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-29 12:53

„Netrukus bus išsiųstas kreipimasis į Konstitucinį Teismą, kuriame su individualiu konstituciniu skundu prašome teismo išnagrinėti klausimą, ar draudimas tuoktis vienos lyties asmenims Lietuvoje neprieštarauja Konstitucijai“, – penktadienį vykusioje Tolerantiško jaunimo asociacijos spaudos konferencijoje teigė A. Žilvinskas.

„Turime labai daug argumentų. Vienas dalykas – negali būti pirmarūšių ir antrarūšių žmonių, kurie yra už teisinės sistemos ribų. Jei demokratija yra visos tautos, negali būti teisės užribio. Lygiai taip pat reikėtų pažymėti, kad Konstitucijoje nėra draudimo tuoktis tos pačios lyties žmonėms, nors daug kas bando išaiškinti kitaip“, – pažymi A. Žilvinskas.

Tuo metu kitos dvi advokato atstovaujamos tos pačios lyties poros, nesėkmingai Lietuvos teismuose reikalaujančios užsienyje sudarytos santuokos įtraukimo į Lietuvos civilinės metrikacijos apskaitą bei tos pačios lyties asmenų santuokos sudarymo, pripažinimo ir įregistravimo Lietuvoje, yra priėmusios sprendimą kreiptis į EŽTT, sako advokatas.

„Strasbūro teismo praktika yra akivaizdi – turime ką tik priimtus sprendimus 2023 metais bylose prieš Rusiją, Lenkiją, Rumuniją ir Ukrainą. EŽTT vienareikšmiškai pasakė – nesvarbu, koks kieno požiūris, bet valstybės privalo ir turi pareigą užtikrinti, kad kokia nors forma vienos pačios lyties asmenų šeimos būtų pripažintos“, – teigė teisininkas.

TJA atkreipia dėmesį, kad Lietuva patenka tarp 3 Europos Sąjungos (ES) ES valstybių, kuriose vienos lyties poroms nenumatyta nei santuoka, nei partnerystė, nei kitoks teisinis pripažinimas. Tuo metu iš 27 ES valstybių 16-oje yra įteisintos vienos lyties asmenų santuokos, iš viso 24 iš 27 pripažįsta kokią nors vienos lyties asmenų šeimos formą.

ELTA primena, kad Seimas pernai po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Vis dėlto, į parlamento pavasario sesijos darbų programą įstatymo projektas nebuvo įtraukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.