Išnarpliojo naująjį R. Karbauskio ir I. Vėgėlės politinį projektą: istorija kartosis?

Politinę padangę penktadienį sudrebino žinia, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis į šoną patraukia savo ištikimą partietį Aurelijų Verygą, nes partija prezidento rinkimuose rems advokatą Igną Vėgėlę.

Politinę padangę penktadienį sudrebino žinia, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis į šoną patraukia savo ištikimą partietį Aurelijų Verygą, nes partija prezidento rinkimuose rems advokatą Igną Vėgėlę.<br>lrytas.lt koliažas.
Politinę padangę penktadienį sudrebino žinia, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis į šoną patraukia savo ištikimą partietį Aurelijų Verygą, nes partija prezidento rinkimuose rems advokatą Igną Vėgėlę.<br>lrytas.lt koliažas.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Vilkelio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Vilkelio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 30, 2024, 5:55 PM, atnaujinta Mar 30, 2024, 5:56 PM

Ilgesnį politinį žaidimą matantys naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikos ekspertai neatmeta, kad naujasis R.Karbauskio „pirkinys“ valstiečiams galėtų būti itin sėkmingas – tiesa, tai priklausys nuo dviejų labai svarbių aplinkybių.

Be to, politologai pastebi, kad antrą kartą ant to paties grėblio R.Karbauskį lipti galimai skatina ir asmeninės priežastys.

Kokia nauda I.Vėgėlei?

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Taryba priėmė sprendimą neskaldyti tradicinių vertybių rinkėjų balsų ir atsiima Aurelijaus Verygos kandidatūrą LR Prezidento rinkimuose.

Pasak partijos pirmininko Ramūno Karbauskio, partija priėmė tokį sprendimą, nes galvoja apie Lietuvos ateitį, kuri bus sėkminga, jei valstybei visuose sprendimų priėmimo lygmenyse daugiau nedalyvaus dabartinės valdančiosios daugumos atstovai, o valdžios vairą į savo rankas perims racionalūs, atsakingi, nesavanaudžiai ir už savo šalies interesus kovojantys politikai“, – teigiama valstiečių penktadienį paviešintame pranešime.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas svarstė, kad valstiečių ir I.Vėgėlės susitarimas iš tiesų naudingas abiem pusėms.

Politologo manymu, I.Vėgėlės galimybės dėl valstiečių paramos tik sustiprėja, nes šiuo metu jo ir konservatorių kandidatės Ingridos Šimonytės kova dėl antrojo turo yra labai neprognozuojama – nors apklausose I.Vėgėlė atrodo geriau, bet nėra aišku, ar advokato simpatikai iš tiesų ateitų į rinkimus, kuomet konservatorių rinkėjas į rinkimus ateina visada.

„Žiūrėčiau į tai kaip į ilgesnio politinio žaidimo pradžią, kadangi I.Vėgėlei neabejotinai reikia galvoti, ką toliau daryti su savo politine karjera.

Taip, galima laukti, kad jis gerai pasirodys prezidento rinkimuose, bet šansai aplenkti G.Nausėdą yra labai jau maži, o politinis kapitalas jau yra sukauptas, ir, ko gero, dar augs, todėl reikės su juo kažką daryti“, – pabrėžė politologas.

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius savo ruožtu svarstė, kad I.Vėgėlė dėl valstiečių paramos prezidento rinkimuose gali tikėtis tik „šiokio tokio“ rinkėjų palaikymo ūgtelėjimo – anot jo, galbūt dalis valstiečių rinkėjų iš tiesų laiko R.Karbauskį didžiuliu autoritetu ir atkreips dėmesį į tiesioginę nuorodą, už ką jiems balsuoti.

„Bet ar tai bus kažkas labai ryšku ir viską iš esmės keičiančio – nebūtinai. Aišku, kad dabar spaudimas I.Šimonytei didėja, bet apskritai I.Vėgėlės rinkimų kampanija šiek tiek nuvilinčiai atrodo, tai ar su valstiečių parama, ar be jos, dar reikės tikrai pasistengti dėl antrojo turo“, – įvertino M.Baltrukevičius.

Ką laimi valstiečiai?

Tuo metu valstiečiai, I.Kalpoko manymu, nori pakartoti 2016 metų scenarijų, kada į savo gretas prisikalbino populiarų, nepartinį politiką Saulių Skvernelį ir puikiai pasirodė Seimo rinkimuose.

„Manau, kad tas bendradarbiavimas gali tęsti visus šiuos metus, o jeigu planas išdegs, gal net ir visą naujo Seimo kadenciją“, – spėjo jis.

I.Kalpokas svarstė, kad I.Vėgėlė nesutiktų su niekuo kitu, kaip tik buvimu sąrašo lyderiu, o tai, politologo manymu, padėtų valstiečiams bent jau mesti rimtą iššūkį reitingų lyderiams socialdemokratams.

„Nes valstiečiai turėtų tai, ko socialdemokratai turbūt neturės – rimtą pirmą sąrašo numerį, kuris galėtų paskui save tempti visą sąrašą, visą partiją. Dar, ko gero, anksti spėlioti, ar tai įgalintų paveržti pirmą vietą iš socialdemokratų, bet tikrai tos galimybės būtų apylygės.

Tai neabejotinai paveiktų ir koalicijos dėlionę po kitų rinkimų, kadangi iki šiol svarstėme, kad antrą vietą Seimo rinkimuose galėtų laimėti arba S.Skvernelis, arba R.Karbauskis. Tad jeigu I.Vėgėlė šliejasi prie valstiečių, man atrodo, kad bent jau antras numeris būsimoje koalicijoje tikrai pradeda darytis aiškus“, – prognozavo politologas.

M.Baltrukevičius taip pat svarstė, kad naudodamiesi I.Vėgėlės populiarumu valstiečiai sprendžiasi savo problemas.

„Valstiečiai gautų stiprų vedlį Seimo rinkimams, nes I.Vėgėlę Seimo rinkimai, net neabejoju, kad domina, nors dabar jis dar negali apie tai kalbėti, nes parodytų, kad netiki savo galimybėmis prezidento rinkimuose“, – pabrėžė jis.

Ar I.Vėgėlė iš tiesų galėtų tapti valstiečių koziriu, padėsiančiu jiems puikiai pasirodyti Seimo rinkimuose, o gal net juos laimėti, anot M.Baltrukevičiaus, priklausys nuo dviejų aplinkybių – I.Vėgėlės pasirodymo prezidento rinkimuose ir nuo socialdemokratų sąrašo vedlio Seimo rinkimuose.

„Jeigu socialdemokratai neturi rimto lyderio, o I.Vėgėlė sugeba gerai pasirodyti prezidento rinkimuose, tuomet valstiečiai gal net turi potencialo kovoti ir dėl pergalės. Jeigu V.Blinkevičiūtė neina į Seimo rinkimus, tada valstiečių pozicijos labai geros.

Bet jeigu I.Vėgėlės nėra antrame ture, tada jis vis tiek geresnis pasirinkimas nei A.Veryga, bet valstiečių situacija dramatiškai negerėja“, – spėjo politikos analitikas.

Praeitis kartojasi?

Ar nebijos R.Karbauskis antrą kartą lipti ant to paties grėblio po to, kai į partiją atvesdintas S.Skvernelis galiausiai ją suskaldė per pusę, išsivedęs dalį valstiečių ir įsteigęs naują partiją?

„Viskas priklauso nuo to, kiek ilgalaike perspektyva yra mąstoma. Jeigu galvojama apie ilgalaikius rezultatus, tada iš tiesų tos konotacijos gali ir nebūti labai malonios.

Bet jeigu galvojama visų pirma apie tai, ką daryti su artėjančiais rinkimais, tai šis scenarijus gali atrodyti palankesnis“, – svarstė I.Kalpokas.

Be to, politologas neatmetė, kad R.Karbauskis tiesiog ieško bet kokio būdo, kaip Seimo rinkimuose įveikti tą patį S.Skvernelį, ir taip savotiškai jam atkeršyti.

„Galbūt tai tiesiog principo reikalas, kaip užsitikrinti S.Skvernelio įveikimą kituose Seimo rinkimuose – tokiu atveju variantas jungtis su I.Vėgėle yra absoliučiai racionalus“, – įvertino politologas.

Tuo metu M.Baltrukevičius teigė iš tiesų galvojęs, kad I.Vėgėlė atsispirs didesnių partijų vilionėms ir pasirinks mažą, šiuo metu nerenkamą partiją, kur jo galia būtų visiškai kitokia negu ja dalinantis su tokiu politiku, kaip R.Karbauskis.

Visgi, politikos analitikas svarsto, kad nei I.Vėgėlė, nei valstiečiai šiuo atveju negalvoja penkerius ar dešimt metų į priekį.

„R.Karbauskis turi savo tikslų, savo matymą, jiems, manau, nebūtų lengva kartu dirbti, bet dėl vienų rinkimų – įmanoma. O toliau, realu, kad tos ambicijos galėtų pradėti kirstis. Nemanau, kad tai galėtų būti ilgalaikė sąjunga.

R.Karbauskis mėgsta save vaizduoti kaip labai nuolankų, nuosaikų, labai į visus įsiklausantį, bet matome, kaip paskui kartais baigiasi“, – pabrėžė M.Baltrukevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?