Pažvelgė į naujausius reitingus: konservatorių vidinių dramų kaina ir trūkumą turintis R. Karbauskio planas

Visos šalies dėmesį kelias savaites kaustęs premjerės Ingridos Šimonytės ir buvusio ministro Arvydo Anušausko atleidimo skandalas kainavo brangiai – konservatoriai ir pati I.Šimonytė fiksuoja žemiausią reitingą nuo kadencijos pradžios, aptrupėjo ir garsiai durimis trenkusio A.Anušausko populiarumas, rodo kovo 15–23 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa.

 Naujausi „Vilmorus“ apklausos rezultatai atskleidė, kaip visuomenė žiūri į G.Nausėdą, R.Karbauskio ir I.Vėgėlės susitarimus bei A.Anušausko ir L.Kasčiūno istoriją.<br> lrytas.lt montažas.
 Naujausi „Vilmorus“ apklausos rezultatai atskleidė, kaip visuomenė žiūri į G.Nausėdą, R.Karbauskio ir I.Vėgėlės susitarimus bei A.Anušausko ir L.Kasčiūno istoriją.<br> lrytas.lt montažas.
Naujausi reitingai.
Naujausi reitingai.
Naujausi reitingai.
Naujausi reitingai.
Naujausi reitingai.
Naujausi reitingai.
Naujausi reitingai.
Naujausi reitingai.
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 5, 2024, 8:07 AM, atnaujinta Apr 9, 2024, 1:21 PM

Visai kitokia situacija opozicijos pusėje. Tiesa, „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys pastebi, kad valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio įvykdyta rokiruotė prezidento rinkimuose jam nebūtinai atneš tokį rezultatą, kokio jis tikisi.

Konservatorių antirekordas ir buvusių bendražygių pasiekimas

Jeigu Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, juos laimėtų Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Palaikymas socialdemokratams išlieka stabilus – už juos balsuotų 20,3 proc. apklausos dalyvių, kai prieš mėnesį tokių buvo 19 proc.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) populiarumas smuko žemyn – praėjusį mėnesį pakilimą, peržengiantį paklaidos ribas, fiksavę konservatoriai vėl ridenasi žemyn. Jiems balsą atiduotų 7,4 proc. respondentų, kai vasarį – 11,3 proc. apklaustųjų.

V.Gaidys akcentavo, kad tai – žemiausias konservatorių reitingas nuo pat 2020 metų, kai jie laimėjo rinkimus. Žemiausią reitingą turi ir premjerė I.Šimonytė, todėl sociologas mano, kad tai susiję su dabar jau buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko nuėmimo aplinkybėmis.

„A.Anušauskas – vienas populiariausių politikų, todėl tai galėjo turėti įtakos. Gal kam nors užkliuvo ir istorija su I.Šimonytės prezidentiniu šūkiu, jo panašumu į V.Putino“, – portalui lrytas.lt komentavo sociologas.

Dėl antrosios vietos reitingų lentelėje stumdosi buvę bendražygiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bei Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (DSVL). Valstiečių reitingas toliau kyla – kovą juos rinkosi 9,9 proc. apklausos dalyvių, vasarį tokių buvo 8,7 proc.

Panaši situacija ir demokratų stovykloje – kovą jiems balsą atidavė 9,6 proc. respondentų, vasarį jų buvo 8,7 proc.

„Vilmorus“ vadovas atkreipė dėmesį, kad valstiečių reitingas nežymiai, bet auga jau ketvirtą mėnesį iš eilės, demokratų – trečią, todėl šių politinių jėgų kilimas jau tampa tendencija.

Toliau reitingų lentelėje rikiuojasi Liberalų sąjūdis su 6,3 proc. apklaustųjų balsų (4,5 proc. vasarį), Darbo partija su 4,7 proc. (tiek pat ir prieš mėnesį), Lietuvos regionų partija su 3,5 proc. (3,3 proc.), Laisvės partija su 2,8 proc. (1,6 proc. vasarį) respondentų balsų.

„Liberalų sąjūdžio reitingas paaugo konservatorių sąskaita. Tai – lyg du susisiekiantys indai. Vienas praranda, gauna kitas“, – sakė V.Gaidys.

Be kita ko, sociologas pastebėjo, kad apklausa vykdyta dar iki kratų Darbo partijos būstinėje, susijusių su Viktoro Uspaskicho veikla Briuselyje, todėl šios politinės jėgos reitingas kitą mėnesį turėtų sumažėti.

Baudė G.Jakštą ir I.Šimonytę

Populiariausiai šalies politikais toliau išlieka prezidentas Gitanas Nausėda (kovą – 64,9 proc. teigiamų vertinimų, vasarį buvo 66,6 proc.), socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė (kovą – 50,4 proc. respondentų simpatijų, vasarį buvo 48,7 proc.), buvęs krašto apsaugos ministras A.Anušauskas (kovą – 44 proc. teigiamų vertinimų, kai vasarį buvo 48,4 proc.).

Įprastai A.Anušausko reitingas būdavo aukštesnis, tad dramos paliekant postą pasvilino ir jį patį. Sociologas V.Gaidys svarstė, kad prie smuktelėjusio populiarumo galėjo prisidėti ir dar jam einant ministro pareigas reikšta kritika iš atsargos karininkų ir kitų su krašto apsauga susijusių asmenų.

Daugiau teigiamų nei neigiamų vertinimų šalyje susilaukia dar du politikai – Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis (kovą – 36,9 proc. teigiamų vertinimų, vasarį – 37,6 proc.) bei demokratų lyderis Saulius Skvernelis (kovą – 39,3 proc. teigiamų vertinimų, vasarį buvo tiek pat – 39,2 proc.).

Šiek tiek smuktelėjo praėjusį mėnesį išaugęs valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio reitingas. Simpatijas jam kovą išreiškė 33,7 proc. apklaustųjų, prieš mėnesį tokių buvo 38,1 proc.

Rinkėjai šį mėnesį baudė praktiškai visus Vyriausybės narius, tačiau labiausiai kliuvo tarpinių patikrinimų skandale atlaikyti kritiką turinčiam švietimo, mokslo ir sporto ministrui Gintautui Jakštui. Teigiamai jį įvertino vos 15,9 proc. respondentų, prieš mėnesį jų buvo 19,1 proc. Pastebimai padaugėjo neigiamų ministro vertinimų – nuo 27,9 proc. iki 39,5 proc.

„Matyt, ir moksleiviai, ir jų tėvai, ir mokytojai pikti dėl nesusipratimų, vykstančių su tarpiniais patikrinimais. Tai yra didžiausias jo turėtas minusas“, – teigė V.Gaidys.

Tiesa, didžiausią smūgį sugėrė premjerė I.Šimonytė, kurios kelis pastaruosius mėnesius į viršų kilęs reitingas vėl nučiuožė žemyn. Kovą ministrę pirmininkę teigiamai įvertino 20 proc. respondentų, kai vasarį jų buvo 26 proc. Neigiamai I.Šimonytę vertina jau 63,5 proc. apklausos dalyvių (vasarį – 56,1 proc.).

Kam atiteks A.Verygos rėmėjų balsai?

Jau antrą kartą „Vilmorus“ apklausoje šalies gyventojų buvo paklausta, „kas iš dabartinių Lietuvos visuomenės veikėjų būtų geriausi pretendentai į Prezidento postą?“. Ir šioje apklausoje G.Nausėda – aiškus lyderis: 40,2 proc. respondentų (39,1 proc. vasarį) balsuotų už dabartinį šalies vadovą.

„Skaičiuojant vien nuo balsuojančiųjų, t.y. atmetus visus, kurie atsakė „nežinau“ arba „nebalsuosiu“, G.Nausėda jau viršija 50 proc. – iš viso 51,3 procento“, – pažymėjo sociologas.

Kova dėl antros vietos prezidento rinkimuose būtų įnirtinga – advokatą Igną Vėgėlę pasirinko 10,6 proc. apklaustųjų (11,6 proc. vasarį), premjerę I.Šimonytę – 8,9 proc. respondentų (11 proc. vasarį).

5,1 proc. apklausos dalyvių rinkosi parlamentarą Remigijų Žemaitaitį, 4 proc. – iš prezidentinės kovos jau pasitraukusį ir savo vietą I.Vėgėlei užleidusį valstietį Aurelijų Verygą.

Tiesa, nors valstiečių lyderis R.Karbauskis ir nusprendė „nuimti“ A.Verygą ir savo paramą pareikšti gerokai populiaresniam I.Vėgėlei, jo raginimas už jį balsuoti nebūtinai bus išgirstas.

Kaip rodo „Vilmorus“ apklausa, tie, kurie prezidento rinkimuose teigė balsuosią už A.Verygą, paklausti, koks būtų antras jų pasirinkimas, dažniau mini G.Nausėdos (55 proc.), o ne I.Vėgėlės (7,5 proc.) pavardę.

„G.Nausėda čia stipriai dominuoja“, – tvirtino V.Gaidys.

Apskritai perrinkimo siekiantis prezidentas lyderiauja tarp visų, išskyrus TS-LKD, politinių jėgų rėmėjų grupių. Respondentai, kurie atsakė, kad rinkimuose balsuotų už I.Šimonytę, antruoju numeriu renkasi Laisvės partijos kandidatą Dainių Žalimą.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.