Radviliškyje – pirmoji „čekiukų“ byla: politiką klampina iš tėvo įmonės nuomotas „Porsche“

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio teismo rūmuose atversta pirmoji vadinamoji „čekiukų“ byla. Joje buvusiam Radviliškio rajono tarybos nariui 36 metų Justinui Kvėgliui pareikštas civilinis 13,7 tūkstančio eurų ieškinys.

 Šį automobilį tarybos nario funkcijoms vykdyti konservatorius J.Kvėglys nuomojosi iš tėvo įmonės, o pasibaigus kadencijai sudarė neatlygintinos panaudos sutartį.<br>"Radviliškio naujienos" nuotr.
 Šį automobilį tarybos nario funkcijoms vykdyti konservatorius J.Kvėglys nuomojosi iš tėvo įmonės, o pasibaigus kadencijai sudarė neatlygintinos panaudos sutartį.<br>"Radviliškio naujienos" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-11 09:35, atnaujinta 2024-04-11 09:51

Šiuos pinigus politikas gavo 2019 – 2023 m. kadenciją tarybos nario veiklos išlaidoms apmokėti. Tačiau paaiškėjo, kad visus pinigus konservatorius panaudojo tėvo įmonei priklausančių automobilių remontui ir nuomai. 

Nuompinigiai – tėvo įmonei

Į Radviliškio rajono tarybą išrinktas J.Kvėglys pirmus kelis mėnesius  tik remontavo automobilį – tam išleido 920 eurų.

Po to konservatorius kompensacines išmokas ėmė naudoti prabangaus visureigio „Porsche Macan Turbo“ nuomai. Šią mašiną radviliškietis išsinuomojo iš tėvui priklausančios įmonės, kurioje pats dirbo padalinio vadovu.

Iš pradžių bendrovei buvo pervedama po 320 eurų, o vėliau automobilio nuoma pabrango iki 370 eurų. Įdomus sutapimas – nuompinigiai už naudojimąsi mašina padidėjo, kai padidėjo oficialiai politikams jų veiklai per mėnesį leidžiama išleisti suma.

Triūsė ir per karantiną

Iš viso Radviliškio rajono savivaldybės buhalterijai buvo pateiktos 42 sąskaitos faktūros dėl automobilio nuomos. J.Kvėgliui buvo išmokėta 12,8 tūkstančio eurų.

Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Donatas Micevičius išsiaiškino, kad 2021 m. rugsėjį J.Kvėglys pats tapo šios uždarosios akcinės bendrovės direktoriumi. Tad politikas tuo pat metu buvo ir nuomotojas, ir nuomininkas. 

Be to, sutartis dėl „Porsche Macan Turbo“ nuomos buvo sudaryta 2019 m. lapkričio pradžioje, kai pati įmonė lizingo sutarties su banku dar nebuvo pasirašiusi.

Nebuvo sunku nustatyti, kad konservatorius sąskaitos už automobilio nuomą nešė ir per karantiną. Tuo metu buvo draudžiami susibūrimai, apribotas judėjimas, o tarybos ir komitetų posėdžiai buvo rengiami nuotoliniu būdu. 

Prokuroras pažymėjo, kad  nepagrįstos ir automobilio remonto išlaidos, nes sąskaitos buvo išrašytos paskutinę mėnesio dieną, o dokumentuose nėra nurodyti atlikti remonto darbai.

Pro teisėsaugininkų akis neprasprūdo faktas, kad kadenciją baigęs ir pernai į tarybą nebepatekęs politikas ir toliau naudojosi įmonei priklausančiu „Porsche Macan Turbo“, bet nuompinigių nebemokėjo – sudarė neatlygintinos panaudos sutartį. 

Tikina nieko nepažeidęs

Po kilusio skandalo konservatorių gretas palikęs J.Kvėglys teisme aiškino, kad nuomotą automobilį „Porsche Macan Turbo“ naudojo ir savo asmeninėms reikmėms, ir darbui, ir politinei veiklai.

Pasak radviliškiečio, jis laikėsi nustatytos tvarkos ir teikė dokumentus tokius, kokių reikalavo. J.Kvėglys pažymėjo, kad buvo atliktas netgi auditas, o pažeidimų nebuvo nustatyta.

Teisme apklausiamas radviliškietis sakė, kad kadencijos pradžioje naudojosi tai pačiai įmonei priklausantį automobilį „Mercedes Benz“. Už šio automobilio remontą ir buvo nešamos sąskaitos.

J.Kvėglys pažadėjo į kitą teismo posėdį atnešti sutartį dėl naudojimosi "Mercedes Benz", kurį remontavo kadencijos pradžioje.

Prokuroras D.Micevičius paprašė, kad teismas išsireikalautų iš banko J.Kvėgliui automobilį nuomojusios įmonės lizingo įmokų mokėjimo grafiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.