G. Landsbergis: brigados dislokavimas reikš kokybinį šuolį Vokietijos ir Lietuvos santykiuose

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad pasirengimas Lietuvoje dislokuoti Vokietijos brigadą yra svarbus abiejų pusių prioritetas. Pasak jo, į detalaus brigados dislokavimo plano įgyvendinimą turėtų būti sutelktos bendros pastangos.

Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 11:51 AM

„Vokietijos brigados dislokavimas Lietuvoje ne tik pakeis saugumo padėtį regione, bet ir reikš kokybinį šuolį mūsų valstybių santykiuose. Taip pat gilės mokslo ir inovacijų sričių, kultūrinis, ekonominis, socialinis visuomenių bendradarbiavimas“, – antradienį susitikęs su praėjusią savaitę į Lietuvą atvykusiais pirmaisiais Vokietijos brigados kariais vardijo ministras.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), G. Landsbergis pabrėžė, kad Vokietijos brigados dislokavimas Lietuvoje yra prioritetinė Vyriausybės užduotis.

„Esame dėkingi Vokietijai už istorinį sprendimą atsiųsti brigadą ir už tvirtą partnerystę saugant jūsų ir mūsų laisvę“, – susitikime teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos brigados elementas – per 20 karių, kurie bus atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą. Taip pat iki metų pabaigos išaugsiantis pirminis štabo elementas padės į šalį perkeliant Vokietijos karius.

Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis.

Planuojama, kad iki 2026 metų į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 metais.

Berlynas 2022 metų vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą – toks sutarimas numatytas Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir prezidento Gitano Nausėdos pasirašytame komunikate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.