L. Kasčiūnas: Lietuva svarsto galimybę prisidėti prie Vokietijos oro gynybos koalicijos oro stebėjimo radarais

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas penktadienį dalyvaudamas skubiai sušauktame NATO-Ukrainos tarybos posėdyje nurodė, kad Lietuva svarsto galimybę oro radarais prisidėti prie Vokietijos oro gynybos koalicijos, rašoma ministerijos pranešime.

L. Kasčiūnas<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2024, 7:08 PM

„Labai palankiai vertinu Vokietijos iniciatyvą dėl neatidėliotinų veiksmų oro gynybos srityje, kurios dalimi yra ir Lietuva. Šiuo metu peržiūrime savo prioritetus, kad kuo greičiau galėtume prisidėti oro erdvės radarų sistemomis. Praėjusią savaitę lankiausi Ukrainoje ir įsitikinau, kad oro gynybos sistemų ir amunicijos poreikis yra itin didelis“, – NATO-Ukrainos tarybos posėdyje sakė L. Kasčiūnas.

Ministras pridūrė, kad labai akivaizdu, jog ukrainiečiams nuolat trūksta visų rūšių amunicijos, todėl privalome užtikrinti nuolatinį jos tiekimą Ukrainai.

„Labai gera galimybė – bendri pirkimai tarptautinėse rinkose, Lietuva dalyvauja ir ateityje dalyvaus bendrų pirkimų iniciatyvose“, – sakė L. Kasčiūnas.

Ministerija primena, kad kariaujančiai šaliai Lietuva atidavė sovietinio tipo P-18 išankstinio perspėjimo oro erdvės stebėjimo radiolokacinės sistemas, „Stinger“ sistemas, NASAMS paleidimo įrenginius, karinio jūrų laivyno radarus, priešlėktuvinius ginklus L-70 su amunicija, Mi-8 sraigtasparnius ir kitą įrangą.

Lietuva, reaguodama į Ukrainos prašymus, šiemet jau pristatė 155 mm amunicijos, šarvuočių M577, antidronų sistemas, tūkstančius prieštankinio granatsvaidžio „Carl Gustaf“ šaudmenų, nuotolinio detonavimo sistemų RISE-1.

Nuo karo pradžios Lietuva Ukrainai suteikė karinės paramos, kuri siekia apie 610 mln. eurų. Per šiuos metus jau suteikta paramos už maždaug 84 mln. eurų. Siekiama, kad tokia paramos dinamika ir išliktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.