Siūlo papildyti atmintinų dienų sąrašą – skirtų Vilko vaikams atminti

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją.

Jei Seimas pritartų, tokia diena būtų minima rugsėjo 14-ąją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jei Seimas pritartų, tokia diena būtų minima rugsėjo 14-ąją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Apr 21, 2024, 2:31 PM

Siekiant aktualizuoti Vilko vaikų atminimą, tai siūlančias organizacijos „Edelweiss – Wolfskinder“ inicijuotas Atmintinų dienų įstatymo pataisas įregistravo Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija.

Tikimasi, kad ši nauja atmintina diena prisidės prie Lietuvos įvaizdžio gerinimo, kultūrinių ryšių su Vokietija stiprinimo, bendrų tarptautinių mokslinių ir kultūrinių veiklų organizavimo.

Rugsėjo 14 d. pasirinkta, nes buvę Rytprūsių krašto vokiečių vaikai 1991 m. rugsėjo 14 d. pirmą kartą organizavo susitikimą Klaipėdoje, o vėliau kreipėsi dėl bendrijos „Edelweiss“ įregistravimo.

Projekto autorių teigimu, ši data tapo simboliniu lūžiu, leidusiu Vilko vaikams siekti trauminės patirties socialinio pripažinimo ir teisingumo Vokietijoje.

„Rusijos sukelto karo Ukrainoje metu yra pastebėtas išaugęs susidomėjimas tiek nacionaliniu, tiek ir tarptautiniu mastu Vilko vaikų istorija ir išgyvenusiųjų asmenų biografijomis. Vilko vaikų temos aktualizavimas prisidės prie Lietuvos įvaizdžio gerinimo. Taip pat padės Lietuvos ambasadoms bendradarbiauti su Vokietijos atstovybėmis ir ambasadomis, vykdant projektus ir organizuojant bendrus renginius bei veiklas. Vilko vaikų atminimas bus prasmingas edukacijos srityje, atskleidžiant šių asmenų ir jų ainių patirtis“, – sako įstatymo pataisų autoriai.

Vilko vaikai Lietuvos atminties kultūroje geriau atpažįstami kaip nepilnamečiai vaikai, kurie Antrojo pasaulinio karo pabaigos ar pokario metais dėl bado pėsčiomis, vežimais ir prekiniais traukiniais pasiekė sovietų okupuotą Lietuvą, ieškant maisto ir prieglobsčio.

Skaičiuojama, kad Rytprūsių krašto vokiečių vaikų sovietų Lietuvoje galėjo būti apie 6–8 tūkstančiai.

Šiuo metu Atmintinų dienų įstatyme nėra numatyta dienos, kuri būtų skirta Vilko vaikų atminimui.

Kaip ELTA jau skelbė, balandžio 18 d. Seimas priėmė Atmintinų dienų įstatymo pataisas, papildydamas atmintinų dienų sąrašą naujomis – jaunimo darbuotojams, lituanistinėms mokykloms ir mecenatystei skirtomis dienomis.

Jaunimo darbuotojo diena bus minima gegužės 14 d., Lituanistinės mokyklos diena – rugpjūčio 10 d., Mecenatystės diena – lapkričio 15 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.