G. Landsbergis: Lietuva remia Vokietijos iniciatyvą dėl Ukrainos aprūpinimo oro gynybos sistemomis

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Lietuva remia Vokietijos iniciatyvą sustiprinti Ukrainos aprūpinimą oro gynybos sistemomis.

G. Landsbergis<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 7:29 PM

Tai jis pabrėžė pirmadienį dalyvaudamas Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje Liuksemburge, kur buvo aptarta situacija Ukrainoje bei būtina ES parama, taip pat padėtis Artimuosiuose Rytuose ir Sudane.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva padeda Ukrainai atkurti energetikos sektoriaus funkcionalumą po pastarųjų Rusijos atakų prieš Ukrainos kritinę infrastruktūrą, tačiau tam, kad šios pastangos būtų tvarios, anot jo, būtina kur kas geriau aprūpinti Ukrainą oro gynybos sistemomis.

„Lietuva remia Vokietijos iniciatyvą sustiprinti Ukrainos aprūpinimą oro gynybos sistemomis ir ragina kitas šalis aktyviau joje dalyvauti“, – rašoma ministerijos išplatintame pranešime.

„Rusija jaučiasi padrąsinta ir eskaluoja, imdamasi hibridinių kinetinių atakų planavimo, taip pat ir mūsų šalyse, – pastarieji sulaikymai Vokietijoje, Baltijos šalyse, Lenkijoje rodo, kad ateityje tokių pastangų bus vis daugiau, jos gali būti vis agresyvesnės“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas, ragindamas stiprinti tarpusavio koordinaciją ir sankcijų spaudimą Rusijai, Baltarusijai, Iranui.

Pasak G. Landsbergio, Rusijai neturėtų būti taikomos išimtys dvejopo naudojimo ir pažangių technologijų prekėms.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lukašenkos režimas padeda Rusijai išvengti sankcijų, reikia taip pat skubiai sustiprinti sankcijas ir Baltarusijai“, – pabrėžė jis.

„Irano dronuose, kurie kasdien atakuoja Ukrainą ir buvo naudojami vykdant beprecedentę tiesioginę ataką prieš Izraelį, vis dar randami vakarietiški komponentai. Turime sustiprinti ir sankcijinį spaudimą balistinių raketų gamybos sektoriui „, – pridūrė ministras.

Kaip nurodė URM, G. Landsbergis taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Sakartvelo valdančiosios partijos atnaujintų pastangų priimti vadinamąjį „užsienio agentų“ įstatymą. Jis paragino Europos Komisiją (EK) pateikti Sakartvelo žingsnių įgyvendinant EK rekomendacijas vertinimą.

„Valstybė, kuri siekia tapti Europos Sąjungos nare, aktyviai nori derybų pradžios, aktyviai siekia kandidatės statuso suteikimo ir žengia kitus žingsnius – turi atsižvelgti ir į taisykles, ir į normas, priimtas toje organizacijoje, į kurią ji nori įstoti“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.