Iš buvusios Kretingos vicemerės V. Valančiutės prokuratūra prašo priteisti 9,2 tūkst. eurų

Iš buvusios Kretingos rajono savivaldybės mero pavaduotojos, dabartinės Kretingos rajono savivaldybės tarybos narės Vitalijos Valančiūtės prokuratūra siekia išieškoti daugiau nei 9 296 eurus.

 Prokuratūra<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
 Prokuratūra<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-22 21:26

Kaip pirmadienį pranešė teismas, į Plungės apylinkės teismą su civiliniu ieškiniu kreipėsi Klaipėdos apygardos prokuratūra. Prokurorų duomenimis, V. Valančiutė, turėdama teisę gauti su savivaldybės tarybos nario veikla susijusių išlaidų apmokėjimą, prašė kompensuoti ir gavo kompensaciją už nepatirtas išlaidas automobilio degalams.

Nuo kadencijos pradžios iki kadencijos pabaigos minėtam asmeniui Kretingos rajono savivaldybės administracija išmokėjo 15 594,931 eurų kompensaciją, iš šios sumos 9 296,79 eurų prokurorai pripažino kaip kompensuotus nepagrįstai.

Prokurorai nustatė, kad V. Valančiutė panaudojo 30 mokėjimo kortelių, iš kurių 28 mokėjimo kortelės jai nepriklauso, o pagal kompensacijai gauti pateiktus duomenis nustatyta, kad skirtingų rūšių degalai buvo perkami kelis kartus per dieną, dvi, tris dienas iš eilės.

Prokuratūros nustatyta nepagrįsto praturtėjimo suma, kurią teismo prašoma priteisti iš buvusios Kretingos rajono savivaldybės mero pavaduotojos, yra 9 296,79 eurų.

Ši suma apskaičiuota iš kompensuotos už degalus sumos atėmus sumą, kurios politikė pagal automobilių ridos duomenis negalėjo panaudoti degalams, atėmus išlaidas kurui asmeninėms reikmėms bei įvertinus tai, kad V. Valančiutė 1 000,91 euro jau grąžino Kretingos rajono savivaldybės administracijai.

Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario pareigas ėjusi V. Valančiutė 2022 m. spalio 28 d. buvo paskirta į mero pavaduotojos pareigas. Šias pareigas užėmė iki 2023 m. balandžio 13 d.

Prokuratūra ieškinyje konstatuoja, kad minėtas asmuo, prašydamas kompensuoti nepatirtas išlaidas, nepagrįstai praturtėjo ir pažeidė sąžiningumo, padorumo principus, pareigą elgtis nesavanaudiškai ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kiek anksčiau pateikė tris civilinius ieškinius, kuriais prašoma Kretingos rajono savivaldybei priteisti daugiau nei 30 tūkst. eurų iš buvusių šios savivaldybės tarybos narių Stepono Baltuonio, Juozo Mažeikos, Romualdo Jablonskio.

Kovo pabaigoje Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į teismą su dviem civiliniais ieškiniais dėl bendrai daugiau nei 22 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų buvusiems Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariams Raimundui Puškoriui ir Mariui Meškauskui.

ELTA primena, kad pavasarį visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.