Seimas linkęs jungtiniams kandidatų sąrašams nuleisti patekimo į EP kartelę iki 5 proc.

Seimas linkęs jungtiniam kandidatų sąrašui sumažinti patekimo į Europos Parlamentą (EP) kartelę nuo 7 proc. iki 5 proc.

Seimo posėdis<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo posėdis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 11:30 AM, atnaujinta Apr 23, 2024, 11:31 AM

Antradienį už tai numatančias Rinkimų kodekso pataisas po svarstymo balsavo 119 Seimo narių, niekas nebuvo prieš, 3 parlamentarai susilaikė. Šis dokumentas Seime dar turės įveikti priėmimo stadiją.

Seimas, nutaręs pakoreguoti rinkimų tvarką reglamentuojantį kodeksą, ketina atsižvelgti į Europos Sąjungos (ES) teisės aktus, numatančius, kad valstybės narės gali nustatyti minimalią vietų į EP paskirstymo ribą, tačiau ši riba negali viršyti 5 proc. atiduotų galiojančių balsų.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rita Tamašunienė pasidžiaugė, kad Seimas ketina pataisyti ES teisei prieštaraujančias Rinkimų kodekso nuostatas.

„Rinkimų kodekso pakeitimais ištaisome tas klaidas, kurių, kaip demokratiška valstybė, nenorime turėti. Mes norime, kad mūsų rinkimai, kurie neužilgo bus, būtų organizuojami tinkamai“, – iš Seimo tribūnos sakė R. Tamašunienė.

Kovo 10 d. konservatoriaus Andriaus Vyšniausko pateiktos Rinkimų kodekso pataisos sulaukė Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetų pritarimo.

Dėl galimo Rinkimų kodekso prieštaravimo ES teisei opozicijos atstovai kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir Seimo komitetus. Jie prašė neatidėliotinai taisyti „Rinkimų kodekso klaidas, eliminuoti teisines dviprasmybes ir organizuoti Europos Parlamento (EP) rinkimus Lietuvoje pagal įgyvendinamuosius ES teisės aktus“.

Anot opozicijos, pakeitus Rinkimų kodekso nuostatas, reglamentuojančias rinkimus į EP, būtų išvengta pažeidimų procedūros Lietuvai.

Seimo opozicijos teigimu, dabartinė rinkimų į EP tvarka diskriminuoja mažas politines jėgas, nes mandatų skaičiavimo tvarka, jos vertinimu,yra nesąžininga ir palankesnė didelėms politinėms jėgoms.

Rinkimų kodeksas yra įrašytas į konstitucinių įstatymų sąrašą, todėl jo keitimo procedūra yra sudėtingesnė. Jis gali būti keičiamas, pildomas ar pripažįstamas netekusiu galios ne mažesne kaip 85 visų Seimo narių balsų dauguma.

EP rinkimai Lietuvoje vyks šių metų birželio 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.