Seimas linkęs pratęsti ribojimus Rusijos ir Baltarusijos piliečiams: atmetė siūlymą riboti keliones į gimtinę

Seimas antradienį po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma dar vieneriems metams pratęsti Rusijos ir Baltarusijos piliečiams taikomas nacionalines sankcijas bei sugriežtinti į šalį atvykstančių baltarusių patikrą. Visgi svarstymo stadijoje nepritarta siūlymui į įstatymo projektą įrašyti nuostatą, apribojančią rusų ir baltarusių kelionių į gimtinę skaičių.

Baltarusija.<br>T.Bauro nuotr.
Baltarusija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2024-04-23 12:02

Už taikomų ribojimų pratęsimą balsavo 82 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 34 parlamentarai.

Sutarta šį įstatymo projektą Seime svarstyti skubos tvarka.

Įstatymo projektu siūloma patikslinti nacionalinių sankcijų taikymą juridiniams asmenims – siūloma numatyti ribojimus Rusijos verslininkams, nepaisant to, ar jie turi leidimą laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje.

Taip pat siekiama riboti juridinių asmenų teisę įsigyti nekilnojamąjį turtą įvertinus, ar Rusijos pilietis yra konkretaus juridinio asmens naudos gavėjas pagal Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą.

Nepalaikė siūlymo apriboti Rusijos ir Baltarusijos piliečių grįžimą į gimtinę

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) praėjusią savaitę pritarė kompromisiniam siūlymui, kad Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suteiktas leidimas gyventi Lietuvoje būtų naikinamas tuo atveju, jeigu šie asmenys daugiau kaip kartą per tris mėnesius grįžtų į savo gimtąją šalį ir jų kelionės keltų grėsmę šalies nacionaliniam saugumui. Visgi šios iniciatyvos Seimas nepalaikė.

Už šį siūlymą plenarinio posėdžio metu balsavo 41 Seimo narys, prieš 37, susilaikė 39 parlamentarai.

„Kolegos, manau čia geras kompromisas pasiektas“, – NSGK siūlymą posėdžio metu įvertino konservatorių frakcijos narys Audronius Ažubalis.

Kaip ir ankstesniu Seimo sprendimu, įstatymo pataisose išlieka numatyti ribojimai dėl vizų išdavimo rusams ir baltarusiams. Numatomos išimtys tiems asmenims, kurie yra Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos (ES) šalių piliečių šeimos nariai, tarptautinius vežimus vykdančių ekipažų įgulų nariai. Taip pat ribojimai negaliotų asmenims, kurie atvyksta į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių.

Seimui priėmus įstatymo pataisas, ribojamųjų priemonių taikymas būtų pratęstas nuo šių metų gegužės 3 d. iki 2025 m. gegužės 2 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.