R. Duchnevičius siūlo leisti tuokti jaunavedžius merams

Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius trečiadienį raštu kreipėsi į teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską. Jis siūlo ministrei apsvarstyti galimybę leisti tuokti jaunavedžius savivaldybių merams.

Robert Duchnevič<br>T.Bauro nuotr.
Robert Duchnevič<br>T.Bauro nuotr.
Robert Duchnevič<br>T.Bauro nuotr.
Robert Duchnevič<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-25 08:27

„Teisingumo ministerijos prašome įvertinti galimybę leisti savivaldybių merams perskaityti santuokos sudarymo įrašą ir taip sutuokti jaunavedžius. Užsienio šalių praktika rodo, kad toks sprendimas pasiteisino. Pavyzdžiui, Lenkijoje miesto prezidento ar mero suteikiamos santuokos yra labai teigiamai priimamos besituokiančių porų, gerina savivaldos įvaizdį ir papildo biudžeto lėšas“, – pranešime cituojamas R. Duchnevičius.

Kreipimesi į ministrę nurodoma, kad nuo pernai pasikeitus Vietos savivaldos įstatymui, savivaldybės meras yra savivaldybės vykdomoji institucija, turintis savivaldybės valdžios ir viešojo administravimo įgaliojimus, atsakingas už įstatymų, Vyriausybės nutarimų ir savivaldybės tarybos sprendimų tiesioginį įgyvendinimą. Be to, šiame įstatyme įtvirtinta, kad viena iš valstybinių funkcijų yra civilinės būklės aktų registravimas.

Rašte teigiama, kad atsižvelgus į tai, savivaldybės merui galėtų būti suteikti ir santuokos suteikimo įgaliojimai.

„Tikimės, kad dėl to sudaromų santuokų skaičius padidėtų, tai turėtų teigiamos įtakos ir savivaldybės biudžetui. Kiekviena savivaldybė galėtų nustatyti ypatingą šventę, renginį, kurio metu jaunavedžiai, jei norėtų, pasinaudotų galimybe būti sutuoktiems mero“, – pažymėjo meras.

Nuo 2016 metų galiojančiose teisingumo ministro įsakymu patvirtintose taisyklėse nurodyta, kad santuoka registruojama sudarant santuokos sudarymo įrašą. Santuokos registravimo metu civilinės metrikacijos įstaigos ar konsulinės įstaigos darbuotojui perskaičius santuokos sudarymo įrašą, sutuoktiniai ir liudytojai pasirašo reikiamose jo skiltyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.